Elcykel Test | De 6 bedste elcykler til prisen her (2024)

Med et stigende fokus på miljøvenlighed og grøn omstilling ledes der verden over efter alternative måder, hvorpå man kan nedsætte udledningen af de skadelige drivhusgasser. Et af de områder, der udleder mange drivhusgasser, er transportområdet, hvor de fossile brændstoffer anvendes i stor stil. Derfor fokuseres der i en udbredt grad på dette område, da der er en stor forbedring at hente. Et af de bedste forslag til dette er en elcykel. Elcyklen har med sin lille eldrevne motor gjort det muligt for alle og enhver at få medvind på cykelstien i bogstavelig forstand. Derfor håber og forventer man, at hele verden vil tage imod elcyklen med åbne arme.

I Skandinavien og mange vesteuropæiske er der en ”cykelkultur”, der har været på plads i mange år. Denne cykelkultur er dog ikke til stede så mange andre steder verden over, men det vil elcyklen forhåbentligt kunne ændre på. Spar dig for en masse besvær i hverdagen. Især i bylivet vil man kunne opnå en masse fordele ved at skifte bilen ud med en moderne elcykel. Hvis du tidligere havde en gammel rusten cykel stående, så var det med al sandsynlighed ret nemt at overbevise dig. Selvom, at ”det nok er bedst at tage bilen i dag”, når du lå under dynen om morgenen. Med en elcykel er det dog anderledes.

Testvinder: Kildemoes Street Casual

Har du for nyligt oplevet at blive overhalet af en ældre dame på cykelstien, mens du har givet den fuld gas? Hvis ja, så er det med stor sandsynlighed fordi, at den ældre dame har kørt på en Kildemoes City Bosch EL 7g. Denne danskdesignede elcykel er udviklet i samarbejde med Ældre Sagen. Det er den for at gøre det lettere for ældre mennesker at tage en tur på cyklen. Raleigh Superbe er et godt valg på grund af dens lave pris, fokus på enkelthed og simple betjening.

Modellen er rar at cykle på med dens oprejste kørestilling, der giver mulighed for at cykle lange ture uden at opleve problemer med ryg og lænd. Den er desuden nem at stige af og på. Alt i alt en god, sikker og solid elcykel, som egner sig fremragende til brug til mange forskellige formål. Med en god elcykel bliver daglige opgaver såsom indkøb eller lignende gjort markant lettere at overkomme, da man bogstaveligt talt får medvind på cykelstien. Der er heller ikke noget bedre end at cykle sig en dejlig lang tur i det gode danske vejr, hvilket Kildemoes City Bosch EL 7g egner sig godt til med dens oprejste kørestilling. Elcyklens motor produceres af Bosch.

Bosch elmotor

Bosch er kendt for at levere nogle meget behagelige elmotorer, som giver en blød kraft til pedalerne. Før i tiden kunne elcyklers motorer godt give et lidt voldsomt skub, når den trådte til, men det er slet ikke tilfældet med denne Bosch motor. I forhold til pris ligger denne elcykel i omkring gennemsnitsprisen for  en elcykel af denne kvalitet. Med en pris på 19.999 kroner.

Urbanglide M1 Unisex

Til dem der elsker at tage cyklen ud og nyde naturen, findes der SCO Premium. Denne veldesignede elcykel egner sig fremragende til at blive anvendt i al slags terræn, hvilket er en god egenskab, når landskabet bliver en anelse barskt. Den er udrustet med lækkert udstyr fra Shimano, der er designet til at virke i al slags terræn. Typisk er der også et motions- og sundhedsbaseret formål med at tage sin cykel på en tur ud i den danske natur.

Nogle vil måske tro, at man mister en stor del af motionen ved at tage en elcykel i stedet for en almindelig cykel, men sådan er det slet ikke. Ja, du får et skub med på vejen, men motoren hjælper kun indtil, du når 25 kilometer i timen. Derefter har du kun dine benmuskler til at få cyklen op i fart. Men indtil de 25 kilometer i timen får du en afslappet kørsel, der tillader dig at nyde de flotte udsigter mest muligt.

SCO Premium har en god rækkevidde på omkring 60 kilometer, men denne kan påvirkes af faktorer som terræn, belastning, kørestil og hvor meget hjælp fra motoren du har brug for. Så hvis du gerne vil have en elcykel, der egner sig til at køre ture i skoven, er RAAM E-Bike CRe et fremragende valg. Prisen er på omkring 10.000 kroner, hvilket er ganske billigt for en elcykel med kvaliteter indenfor kørsel i barskt terræn.

Kildemoes Rosenborg 2022 – det oplagte valg til storbyen

Med Kildemoes Rosenborg 2022 bevæger vi os en smule op af prisstigen, men med denne elcykel fra danske Kildemoes får du god værdi for de ekstra penge. Kildemoes Rosenborg 2022 egner sig ganske enkelt perfekt til brug i bymiljøer i Danmark. Med en imponerende rækkevidde på op til 125 kilometer på en opladning kan du komme vidt omkring på denne motoriserede jernhest. Du kommer ikke blot langt på en Kildemoes Rosenborg 2022 du kommer også frem uden at skulle kæmpe ret hårdt for det. Kildemoes Rosenborg 2022 er nemlig udstyret med en særdeles kraftig motor, som du vil blive umådeligt glad for, når du rammer en stejl bakke. Motoren er lavet af japanske Shimano, og det er ganske enkelt en formidabel motor, de har produceret.

Med syv gear har du rig mulighed for at tilpasse din kørsel efter terræn og fart og på den måde forbedre elcyklens rækkevidde. Kildemoes Rosenborg 2022 er desuden en meget flot og moderne elcykel med en lidt ”old school”-stil, samt et bredt udvalg af farver. Den passer aldeles fremragende ind i det moderne bybillede. Prisen på Kildemoes Rosenborg 2022 er som nævnt lidt højere end de to førnævnte. Du kan anskaffe dig en Kildemoes Rosenborg 2022 for ca. 7000 kroner, men du får også en enormt stabil, holdbar og kraftfuld elcykel, som kan holde i mange år fremover.

Scott Speedster 20 2022 Herrecykel

Ønsker du behagelig kørestilling og en fremragende kørekomfort? Så er Scott Speedster 20  din elcykel. Cyklen er et godt og sikkert valg til dig, der ønsker en citybike som transportmiddel. Den gode komfort gør også, at denne model er skræddersyet til dig, der ønsker at køre længere ture i forbindelse med motion eller ferier. Elcyklen har ni gear, som giver en forrygende mulighed for at tilpasse farten efter miljøet. Bakker og åbne strækninger, hvor der kan være vind, er derfor ikke et problem. Med en tilpasset fart sikrer du den bedst mulige udnyttelse af batteriets funktion.

Med den gode komfort kan du pludselig glemme alt om tid og sted og ende et stykke væk fra hjemmet. Batteriet har nemlig en rækkevidde på op til 100 km, så der er ingen grund til bekymring.

Opdag det skønne landskab på en behagelig, nem og overskuelig måde, velvidende at du nok skal komme sikkert hjem uden at bruge alt for mange kræfter. Scott Speedster 20 design er i en stilren grå farve, der giver elcyklen et moderne look. Den er sporty af udseende og har bagagebærer, skærme, lås, støtteben og lygter. Hvis du ønsker mere tilbehør, kan det købes separat og blive monteret på cyklen. Med denne Scott Speedster 20 får du en elcykel, du kan være tryg ved hele vejen rundt. 

Specialized Turbo Vado SL 4.0 2022 Herrecykel

Elcyklens prisleje er i den dyrere ende af skalaen, men med cyklen får du, hvad du betaler for og lidt til. Specialized Turbo Vado er den oplagte elcykel til dig, der vil have en elcykel i topkvalitet. Med et stel af aluminium og otte indvendige gear, er den god til bykørsel og andre hverdagsærinder. Bosch-motoren er af høj kvalitet og god styrke og med den, får du et godt skub med på vejen. Derfor er Specialized Turbo Vado også udelukkende en fornøjelse at cykle på.

Specialized-modellen har et design, der er flot og stilrent i en sort farve, der giver elcyklen en skinnende og mat overflade. Et flot design der på visse punkter kaster dig et par årtier tilbage. Specialized Turbo Vado er et sikkert og stilfuld valg til dig, der ønsker en elcykel til flittigt brug.

Cyklen er lavet af kvalitetsmaterialer som gear fra Shimano og motor og batteri fra Bosch. Det giver en slidstærk cykel, som kan bruges i hverdagen i mange år. Prisen er omkring 21.000 kroner, men er godt givet ud, hvis du ønsker at bruge din elcykel dagligt. Denne model fås i både størrelse 52 cm, 57 cm og 62 cm.

Scott E-Contessa - til eliteudøveren

Hvis du er vild med at køre mountainbike, men ønsker lidt mere medvind på cykelstierne, er Scott E-Contessa Genius det rette valg for dig. I samarbejde med Bosch har Scott udviklet en mountainbike med E-motor, som er beregnet til eliteudøvere niveaumæssigt. Med en stærk kombination af funktionalitet, pålidelighed og komponent-integration har Scott E-Contessa Genius også en høj pris på ca. 40.000 kroner. Men med et lukrativt design, tilbehør hvor der ikke er sparet på noget og en kraftig motor, er elcyklen alle pengene værd.

Modellen er til dig, der bruger mountainbike til konkurrencer og løb. Derfor er du også sikker på, Scott ikke er gået på kompromis med deres Contessa-model. Elcyklen har en vægt på 21,5 kg og er monteret med 27,5” Schwalbe Nobby-dæk, så du er klar til konkurrence. Investerer du i Scott E-Contessa Genius får du en mountainbike, der er lavet efter nyeste teknologi i ypperste design. Den giver dig mulighed for at få den ekstra power, der skal til for at komme over bakken eller først i mål.

Sådan virker en elcykel

Der er tre ting, som adskiller en elcykel fra en almindelig cykel. De tre ting er motor, batteri og elsystem bestående af ledninger, der forbinder de forskellige komponenter på elcyklen. Elcyklens kræfter bliver leveret via en lille motor, som er bygget ind i enten elcyklens for- eller baghjul. Herfra leverer den via energien fra det lette litiumbatteri de ekstra kræfter, når der er behov for det. En smart sensor i pedalerne registrerer, når cyklisten har behov for lidt medvind på cykelstien. Strømmen sendes helt automatisk til motoren, hvilket giver en forunderlig følelse første gang, det prøves.

Denne type elcykel anvender et momentbaseret system, hvor den kraft, der trædes med afgør, hvor meget kraft motoren skal levere. Denne model er klart den mest populære, men der findes også elcykler, som anvender pedalernes rotation til at vurdere mængden af kraft, der skal overføres. Elcyklens store udvikling skyldes især brugen af litiumbatteriet og videreudviklingen af dette. Litiumbatterier er i øjeblikket det foretrukne batteri til langt de fleste batteri- og eldrevne transportmidler. Litiumbatterier bruges eksempelvis i elbiler fra den amerikanske bilproducent Tesla.

Den bedste elcykel 2024

Den lille eldrevne motor gør det markant lettere at cykle afsted, da du får lidt ekstra kraft i pedalerne, når du har behov for det. Elcyklens motor registrerer selv, når du er presset via et momentbaseret system i pedalerne. Ved at tage en elcykel på arbejde vil du kunne spare dig selv for en masse af det besvær, der følger med det at være billist i et bymiljø. Det klassiske problem her plejer at være parkering. I stort set alle store danske byer kan du opleve problemer med parkeringsmuligheder, men det problem springer du let og elegant over ved at tage din elcykel i stedet.

Du sparer desuden også et godt beløb på benzin. Med en elcykel som alternativt transportmiddel til bilen vil du med stor sandsynlighed også kunne give dig selv et par ekstra minutter under dynen. I bil kan du blive forsinket af byens tætte morgentrafik, vejarbejde og meget andet. På cykelstien er der markant færre ting, som kan forhindre dig i at komme til tiden.

Motion

God motion, en god cykeltur til og fra arbejde hver dag er en rigtig god og solid kilde til motion. Det er kun de færreste danskere, som får den nødvendige mængde motion i hverdagen, men med en daglig cykeltur på en elcykel vil du kunne tage et godt skridt derhen. Det er i hvert fald markant mere sundt for både krop og sjæl at blive luftet godt igennem på din elcykel, end at sidde i os og smog fra bilen foran dig i trafikproppen ved lyskrydset. Elcyklens motor hjælper dig til at nå 25 kilometer i timen. Herefter slår motoren fra som følge af dansk lovgivning, og derfra må du selv stå for at få elcyklen yderligere op i fart.

Under din første tur på en elcykel vil du hurtigt finde ud af, at en elcykel kan køre en del hurtigere end en almindelig cykel. Derfor kan vi på det varmeste anbefale dig at anskaffe en god og stærk cykelhjelm, så du er godt beskyttet ved et eventuelt styrt i høj fart. Herunder kan du se et udvalg af elcykler, som kan købes på det danske marked. Elcykler varierer en del i pris i forhold til motorens rækkevidde og en lang række andre faktorer, og derfor har vi udvalgt et par elcykler fra hver enkelt prisklasse.

Opladning – det skal du vide

Batterierne og deres opladning har altid været en af de største hovedpiner for udviklerne af el cykler. Da el cykler for første gang begyndte at blive solgt på markedet i starten af 90’erne, var netop batterierne et af de største problemer. Enten fyldte og vejede de for meget, eller så tog de for lang tid at oplade. Disse problemer er heldigvis en saga blot den dag i dag. Med udviklingen af litiumbatterier er brugen af elcykler blevet helt fornuftig og uden komplikationer. Litiumbatterier leverer en fornem effekt på trods af den lave vægt. Tilføj dertil, at de er hurtige og nemme at lade op, og så har du en god løsning til at levere kræfter til elcyklens motor.

Opladningen af batteriet er ikke nogen indviklet proces. Du fjerner ganske enkelt bare batteriet fra elcyklen efter brug og placerer batteriet i en oplader. Opladeren tilsluttes en almindelig stikkontakt, og så er opladningen i gang. For at få en lang batterilevetid anbefales du at sørge for at lade batteriet op så ofte som muligt og gerne efter hver eneste tur. Du bør fjerne batteriet fra opladeren, når det er fuldt ladet op.

Forsigtighed med litiumbatteriet

Det kan nemlig tage skade af at blive siddende i laderen i for lang tid. Når du har kontakt med litiumbatteriet skal du passe godt på. Et sådant batteri er nemlig meget følsomt, og kan let tage skade af en for voldsom behandling. Du kan finde mere information omkring opladning af batterier til elcykler her.

Hvor langt kan man køre på en elcykel?

At udvide el cyklers rækkevidde har altid været en udfordring for producenterne. Indenfor de seneste år har der dog været store udviklinger med el cyklers rækkevidde, så de gamle skrøner om el cyklers korte rækkevidde kan godt pakkes væk. Med en moderne el cykel er du sikker på en rækkevidde omkring 50 kilometer på en opladning ved de mest almindelige modeller. Hvis du elsker at cykle eller har langt til arbejde, er der også el cykler, der snildt kan nå en rækkevidde på 150 kilometer. Langt de fleste har dog ikke brug for mere end en rækkevidde på 20-25 kilometer per dag.

Din egen kørestil har også en stor indvirkning på rækkevidden. Fart, vejr og terræn er de mest afgørende faktorer i forbindelse med motorens rækkevidde. Spørgsmålet om, hvor langt man kan køre på en el cykel, er egentlig let at svare på. For det er kun dig selv og din kondition, der bestemmer det. For selv hvis din el cykel skulle løbe tør for energi, kan du sagtens cykle videre på almindelig vis.

Hvor stor er forskellen på en almindelig cykel og en elcykel?

Der er en prisforskel på almindelige cykler og elcykler, men er denne forskel også til at mærke, når man cykler? Svaret til det er et klart og rungende ”ja”. Politiken satte sig sidste år for at teste elcykler ved at bruge en typisk dansk familie som testpersoner. Henriette Hviid blev i løbet af testens tre uger meget begejstret for at cykle på elcykel, hvilket tydeligt kan ses med denne kommentar. Det er en virkelig skøn oplevelse, når motoren skyder dig af sted.

Den friske luft i kinderne, synet af søens svaner og de løbende unger i morgensolen fungerer ligesom mindfulness. Jeg føler mig renset, når jeg kommer frem til min destination, siger hun til Politiken. Også manden i huset Morten Hviid-Hansen var meget glad for elcyklen. Han nød at flyve afsted uden en indsats, der gav ham svedpletter på skjorten på vej på arbejde. Du kan læse mere om familiens oplevelser med elcykler ved at klikke på linket her.

Gode råd til valg af elcykel

Hvis du er interesseret i at anskaffe dig en elcykel, så har vi et par gode råd til, hvordan du sikrer dig et godt køb. Ved køb af elcykel skal du sikre dig, at bremserne fungerer, som de skal. En elcykel kan køre en del hurtigere end almindelige cykler, og motoren øger den samlede vægt. Derfor kræves der nogle kraftige bremser for at kunne stoppe. Derudover skal du have styr på, hvordan forhandlerens service- og reparationsmuligheder er.

Opstår der problemer med elektronikken, er det ret problematisk, hvis forhandleren ikke har mulighed for service i Danmark. Du skal desuden have styr på din gennemsnitlige afstand til og fra arbejde, så du ved, hvor lang en rækkevidde er nødvendig for motoren på din elcykel.

Husk cykelhjelm

På en elcykel kan du køre en del hurtigere end på en almindelig cykel. Den høje fart kan føre til nogle problemer for dig i trafikken, hvis du ikke er opmærksom. Det er ikke alle dine medtrafikanter, der forventer, at du kommer flyvende på din elcykel. Derfor kan vi kun anbefale dig at anskaffe en god og solid cykelhjem. Cykelhjelmen undervurderes stadigvæk af mange cyklister, men du kan beskytte dig mod mange alvorlige skader ved at anskaffe en god og stærk cykelhjelm. Der findes faktisk specialdesignede cykelhjelme til elcykler, som tager højde for den ekstra fart.

Nyd en lang cykeltur uden at blive træt i benene

Få ting er hyggeligere end at tage på en lang cykeltur, når vejret egner sig til det. Nogle vil måske droppe cykelturen på grund af, at det godt kan gå hen at blive hårdt i længden, men på en elcykel behøver man ikke bekymre sig om at få for meget sved på panden. Tag din kæreste eller en god ven med og cykel ud i landet til en skøn dag udenfor byens stress og jag.

ANDRE POPULÆRE GUIDES