De 3 bedste ideer til din nye hæk

Annonce:

Inden du går ud og køber en ny hæk, er der nogle spørgsmål, du skal stille dig selv.

Det første spørgsmål, som du skal finde svaret på, er: Hvad skal du bruge din hæk til? 

Det har du sikkert allerede gjort dig tanker om, men det kan være, at du gerne vil have lidt mere privatliv, så folk på gaden eller naboerne ikke har frit udsyn til din have. Eller også ønsker du måske at bruge en hæk til at skabe lidt mere læ for vinden – eller som en grøn erstatning for et trist hegn eller slidt plankeværk.

Når du ved, hvad din hæk skal bruges til, kommer næste spørgsmål: Hvilken type af hæk har du brug for, og hvilke behov skal den dække?

Det første valg handler om, hvorvidt du skal vælge en hæk, som har “bare rødder” – på fagsprog en barrodshæk – eller om du skal gå i retning af en færdighæk, som kommer i klump eller potte.

Barrods eller færdighæk

Har du behov for en mere færdig hæk, som allerede er skudt godt i vejret, skal du vælge en færdighæk, men det er også en dyrere løsning end alternativet. En barrodshæk er billigere og vil i mange tilfælde også være nemmere at få til at gro.

Der findes mange forskellige typer af hække, og her skal du blandt andet tænke på, hvor høj du ønsker at hækken skal blive, om der skal være blomster i hækken, og hvor meget krudt du vil bruge på at klippe den.

Mange kender ligusterhækken, som er en af de mest benyttede i Danmark, men du kan også vælge en laurbærhæk, som er en flot, frodig plante med dybgrønne farver, der samtidig er meget robust og modstandsdygtig over for vejr, vind og forurening.

En anden fordel ved laurbær-hækken er, at den ikke miste sine grønne blade om vinteren og derfor er flot at se på – og dækker for nysgerrige blikke – hele året rundt. Samtidig er det det muligt at klippe laurbær-hækken, som du ønsker den – uanset om du vil have en høj. lav, smal eller bred hæk.

Laurbær-hækken kommer i mange forskellige sorter – helt præcist 12 forskellige slags, som alle har deres særpræg og egenskaber. Nogle er mere hårdføre end andre, nogle passer bedre til at skabe fx en smallere hæk, mens andre er mere optimal, hvis du ønsker en hæk, som ikke er så høj. Så kig forbi din lokale planteskole – eller gå på opdagelse på nettet for at finde den laurbærhæk, der passer bedst til din have.

Når du har plantet din hæk…

kan du med fordel også sørge for anlægge et bunddække under hækken. Et bunddække virker ikke blot som pynt, men har også den fordel, at det er gavnligt for biodiversiteten. Og måske vigtigst af alt, så sørger et bunddække for at forhindre ukrudt, så du slipper for at luge under hækken. Inden bunddækket er helt tæt, skal du dog sørge for at holde ukrudtet væk, men når bunddækket har vokset sig helt sammen, er du nærmest fri for vedligehold.