DNA Test – Top 3 bedste (Guide for 2024)

Oversigt:

Har du længe haft lyst til at dykke ned i dine forfædres historie og blive klogere på, hvor du rent faktisk stammer fra? Der er rigtig mange spændende informationer gemt i dine gener, i din DNA.

DNA-test er blevet mere og mere populære de seneste år, og det er med god grund. Ved at få undersøgt dit DNA, kan du få svar på rigtig mange spørgsmål om, hvor du og dine forfædre stammer fra.

Flere oplever at blive overraskede, når de dykker ned i deres gener. Her er der nemlig ikke mulighed for at lyve – dine gener taler sit klare sprog om din oprindelse.

I denne artikel vil vi gerne gennemgå de tre mest anerkendte DNA test, du kan købe, og også se nærmere på forskellene ved dem. Hvilken test du skal vælge afhænger meget af, hvad du ønsker at finde ud af med din DNA test.

VI GENNEMGÅR BL.A.

MyHeritage DNA test - Bedste DNA test udenfor USA

Vores bedømmelse

10/10
myheritage dna test

MyHeritage DNA testen er nok den mest populære for alle folk, der ikke bor i USA. De har ikke en ligeså store database over personer, som nogle af de andre test vi skal se nærmere på, men til gengæld har de den største database af personer uden for USA.

Det gør den til et sikkert og godt valg for de fleste europæere, da du nemlig også kan bruge denne test til at søge slægtninge, du ikke kendte til i forvejen. Det betyder altså, at du vil kunne finde og skabe kontakt til folk, der viser sig at være en del af din slægt.

Med MyHeritage modtager du en lille vatpind, du skal skrabe indersiden af dine kinder med og sende i reagensglas til deres laboratorium. Herefter kan du forvente at modtage dine resultater inden for 3-4 uger.

Dine resultater afslører, hvor i verden dine forfædre stammer fra. Verden inddeles af MyHeritage i 42 forskellige geografiske regioner, og du vil kunne se fra hvilke af disse regioner, dine gener stammer fra.

Heri kan der gemme sig nogle overraskelser, og det er ofte denne del af DNA testen, de fleste finder mest interessant. Det sker også, at du vil finde ud af, at du udelukkende stammer fra Skandinavien, men du kan ikke vide dig sikker, før du har prøvet testen.

MyHeritage koster ca. 590 kr., men de kører af og til tilbud. Du bør vælge MyHeritage DNA test hvis du også har et stort ønske om at finde slægtninge i Europa, som du kan forsøge at tage kontakt til.

Derudover er MyHeritage den billigste test på vores liste, og deres hjemmeside har også et interface på dansk.

FORDELE

ULEMPER

Ancestry DNA test

Vores bedømmelse

8/10
Ancestry Logo

Ancestry er den af de tests, vi skal se på her, der har den største database. De har i årevis været det foretrukne redskab til at hjælpe særligt amerikanere med at foretage slægtsforskning, og nu har de også udvidet med en grundig DNA test.

Som med testen fra MyHeritage giver de dig også mulighed for at se, hvor i verden dine forfædre stammer fra, men Ancestry opdeler verden i hele 1000 forskellige regioner, der hele tiden bliver opdateret og dermed mere nøjagtige, i takt med at de får flere og flere resultater ind fra personer som dig.

Med deres store database har de allerede nogle meget præcise målinger, der giver dig en meget detaljeret beskrivelse af, hvor du stammer fra. Det er noget af det, der gør Ancestry til den mest foretrukne DNA test for mange.

Ancestry giver dig også en mulighed for at finde slægtninge gennem deres system, men som nævnt bærer deres database præg af at have rigtig mange personer fra USA tilknyttet. Det betyder også, at du ikke nødvendigvis vil finde dine slægtninge gennem denne side, med mindre de er udvandret til USA for mange år siden.

For at tage testen gennem Ancestry, skal du sende dem noget spyt i et reagensglas, som du modtager fra dem, når du har bestilt din test. Dit spyt bliver analyseret på deres laboratorium, og du kan forvente at modtage dine resultater inden for 6-8 uger.

Ancestry tager omkring 740 kr. For deres DNA test (prisen ligger på 99€, så den kan svinge med valutakursen), og de gemmer dine resultater for altid, så du altid har mulighed for at logge ind i systemet og se dine resultater.

FORDELE

ULEMPER

23andMe DNA test

Vores bedømmelse

9/10

23andMe er et af de nyere firmaer, der er kommet frem på markedet og tilbyder en god og grundig DNA test. De har på kort tid vundet en stor del af markedet og tilbyder et godt og solidt produkt, som kan give dig svar på rigtig mange spørgsmål – ikke kun om hvor du stammer fra.

23andMe har nemlig også en lang række andre services, som de tilbyder dig at få svar på ved at analysere dit DNA. Det drejer sig særligt om svar på, om dine gener bærer på nogle helbredsmæssige hemmeligheder, som du bør være opmærksom på.

Dog har 23andMe også de samme muligheder for at spore din DNA tilbage til geografiske regioner, og de viser dig resultater i hele 1500 forskellige regioner, hvilket giver dig den mest nøjagtige måling af de tre DNA tests, vi har set nærmere på her.

Deres database vokser hele tiden, og det betyder også, at du har mulighed for at skabe kontakt til slægtninge gennem dem også.

Hvis du interesserer dig meget for dit helbred, så kan det være en god idé at opgradere til deres Health test også. Her vil de kunne fortælle dig, om du ud fra din DNA ser ud til at være i højrisiko for visse genetiske sygdomme.

Når du har den information, har du mulighed for at tilrettelægge dit liv og dine vaner ud fra disse resultater. Naturligvis er det en god idé altid at træffe sundere valg, men med 23andMe’s Health analyse kan du få svar på, hvor du skal være særligt opmærksom.

Hvis du blot ønsker at få svar på, hvor du stammer fra, så koster DNA testen hos 23andMe ca. 670 kr. (eller $99), og hvis du gerne vil have deres Health test med oveni, skal du lægge ca. 1340 kr. (eller $199).

Du indsender en spytprøve til 23andMe’s laboratorium og kan forvente at modtage dit svar inden for 3-5 uger. Hvis du ikke ønsker at bestille et Health tjek med det samme, kan du altid gøre det efterfølgende ved at opgradere din profil online.

FORDELE

ULEMPER

Hvordan vælger jeg bedst en DNA test?

Ved at kigge på de forskellige beskrivelser af DNA test herover, burde du kunne se, om der er en af dem, der lyder til at være bedst til dig. De tester alle sammen din DNA på en god og grundig måde, og uanset hvilket firma, du vælger, vil du få et nøjagtigt og spændende resultat for, hvor du er fra.

Hvis du blot ønsker at finde ud af, hvor i verden dine forfædre var fra, vil den billigste test fra MyHeritage være et godt valg. Hvis du derimod gerne vil benytte din test til at lave endnu mere slægtsforskning og gerne vil i kontakt med så mange slægtninge som muligt, kan det være en idé at tage så mange test, du kan komme i nærheden af. På den måde har du større chance for at finde informationer om dine slægtninge.

Men hvis du er meget interesseret i at få information om mulige helbredsmæssige bekymringer, så er det svært at komme uden om 23andMe, der kan give dig de relevante svar, du søger efter om dit helbred og eventuelle risici for at udvikle sygdomme.

Det er ganske smertefrit at tage de forskellige tests, og når først du har sendt prøven med dit DNA af sted til laboratoriet, skal du ikke gøre andet end at vente.

Så vælg den DNA test, der synes at opfylde de krav, du har. Og gør det klart over for dig selv, hvorfor du gerne vil tage en DNA test, og hvad du forventer at få ud af den. Det vil gøre det nemmere for dig at vælge den udbyder, der er bedst til dig.

Forskellige typer DNA test

Der findes tre forskellige måder, man tester DNA på: autosomal, yDNA og mtDNA.

I de tre test, vi har anbefalet herover, kigges der på det autosomale DNA, som alle nedarver fra deres forældre. Her kigges der på begge forældre, deres forældre, deres forældre og så videre. Det betyder, at DNA-sporet hurtigt fortyndes, og derfor vises der kun resultater 6-8 generationer tilbage, før DNA’et bliver så svært at spore, at der ikke kan siges noget om det.

Hvis du leder efter slægtninge, vil du også finde flest resultater og matches ved at kigge på det autosomale DNA.

Når man i stedet kigger på yDNA, kigger man tilbage i den DNA, der nedarves fra far til søn. Det betyder også, at hvis du er kvinde, kan du ikke tage denne test, men må i stedet få din far eller bror til at tage den, hvis du er nysgerrig.

Med yDNA kan man gå meget længere tilbage og se på din hablogruppe fra din mandlige linje i familien. Det betyder også, at du kan gå mange tusinder år tilbage på denne måde.

Sidst men ikke mindst kan både mænd og kvinder kigge på deres mtDNA, som nedstammer fra morens linje. Med denne kan du kigge tilbage i din hablogruppe og se, hvor du stammer fra mange tusinder år tilbage også.

For at få et mere nøjagtigt billede af, hvor du stammer fra, kan det være en god idé, hvis du får flere af dine familiemedlemmer til at tage en test. I vil ikke have arvet de samme gener, og derfor vil i hver især kunne give et mere nuanceret billede af jeres forfædre.

Det kan være enormt lærerigt og spændende at tage en DNA test sammen som familie, da I alle sammen vil gemme på nogle forskellige informationer, der er nedarvet til jer fra jeres forfædre.

Sådan finder du slægtninge med din DNA test

Som nævnt er DNA tests blevet mere og mere populære blandt folk, der interesserer sig for slægtsforskning og for at få kontakt til eller finde informationer om slægtninge, de ellers ikke kendte til.

Hos de forskellige firmaer, vi har kigget på her, kan du finde matches til mennesker, der viser sig at være i din slægt, da I deler mere DNA end de fleste. Alle mennesker deler 99,5% af deres DNA, så det er ikke store tal, der skal stemme overens, før der er et match.

Du vil få svar på, om du har nogle matches i databasen hos de forskellige firmaer. Herefter kan du vælge, om du ønsker at tage kontakt, ligesom din slægtning vil kunne vælge, om de ønsker at tage kontakt. Dine informationer bliver altså ikke givet videre, og der skabes kun kontakt, hvis I begge er interesserede i at tale sammen.

Det er også vigtigt at have med i tankerne, at DNA ikke lyver. Det vil sige, at hvis det viser sig, at der er andre biologiske slægtninge end antaget, kan det skabe lidt splittelse. Men med DNA får du et klart svar, og du kan lære meget om din oprindelse ved at undersøge det.

Hvis du går meget op i slægtsforskning og er interesseret i at finde så mange slægtninge som muligt, så er det den bedste idé at tage så mange af de forskellige DNA test, som du kan overskue. Her vil du få den største mulighed for at få kontakt til eventuelle slægtninge.

Er det en god idé at tage en DNA test?

Det kan være rigtig givende at tage en DNA test, hvis du gerne vil blive klogere på, hvor du stammer fra. Det kan besvare mange af de eksistentielle spørgsmål, mange af os går og tygger på til dagligt.

Naturligvis afhænger det af, hvordan din situation ser ud. Hvis du ikke ved meget om dine forfædre eller måske endda er adopteret uden at kende din historie, vil det nærmest ikke kunne beskrives, hvor mange svar du vil få med en DNA test, og det kan skabe stor betydning.

Hos andre, der har mulighed for at se tilbage i deres slægt, kan det have en mindre betydning – men der er stadig mulighed for at blive overrasket, når du tager en test.

Hvis nysgerrigheden for at kende mere til dit bagland er nagende, så er der ikke nogen tvivl om, at det er en god idé at få svar med en DNA test. Alles budget er forskelligt, men det burde være muligt at lægge penge til side til at kunne foretage en DNA test, når det betyder meget for dig.

Vi håber, at du er blevet klogere på DNA test og de virksomheder, der findes på markedet, og at du får alle de svar, du drømmer om.

Ofte Stillede Spørgsmål

Kan en DNA test vise hvor jeg kommer fra?

Ja det primære formål med en DNA test er, at vise hvor du stammer fra.

Her på siden kan du blandt andet læse om MyHeritage der kan vise hvor du kommer fra. 

Kan en DNA test vise hvor jeg stammer fra?

Ja det primære formål med en DNA test er, at vise hvor du stammer fra.

Her på siden kan du blandt andet læse om MyHeritage der kan vise hvor du kommer fra.

Hvad koster en DNA test?

DNA tester varierer i pris. 

Her på siden skriver vi om de tre populæreste DNA test:

  • MyHeritage – Ca. 590 kr. 
  • Ancestry – Ca. 740 kr.
  • 23andMe – Ca. 670 kr.

Vores konklusion

MyHeritage er et godt valg for danskere, fordi de har en kæmpe europæisk database.

Det betyder ikke, at du ikke kan benytte de andre til slægtsforskning, da de er baseret til amerikanere. For alle amerikanere stammer fra andre steder med mange fra Europa.

Som dansker er det mest sandsynligt, at du er nærmest helt skandinavisk og derfor giver det mening med en DNA test, som tager højde for det.

Du kan altid bestille en sundhedstest også, da den fortæller dig, hvad du kan tåle og ikke tåle.

Kilder