Erik Jørgensen Stole test – De bedste stole fra Erik Jørgensen

Erik Jørgensen stole test - De bedste stole fra Erik Jørgensen

Erik Jørgensen har mere end 50 års erfaring med design og produktion af møbler. For 50 år siden byggede han møbler i sit lille værksted i Svendborg, men siden dengang har møbelproduktionen i hans navn været båret af både nysgerrig søgen efter flere og nye udtryksformer, men som dog stadigvæk er forankret i respekten for det gode håndværk, som Erik Jørgensen altid har sat pris på.

Det betyder også, at hans ånd er lige så levende, som den var tilbage i 1954 og det er derfor også fortsat hans ånd, der driver Erik Jørgensen Møbelfabriks arbejde. Han har altid været kendt for at kombinere sine håndværksmæssige færdigheder og sin gode materialeforståelse med nye funktionalistiske designtendenser.

Stort udvalg af Erik Jørgensen Stole

Erik Jørgensen er én af Danmarks mest kendte møbelarkitekter og designere. I denne artikel har vi samlet de bedste stole fra Erik Jørgensen, som han har designet gennem tiden. 

Det har dog altid været afgørende for Erik Jørgensen, at være i konstant samspil med arkitekterne for derigennem at skabe den rigtige blanding af både funktion, form og kvalitet. Ydermere, så har nytænkning hos Erik Jørgensen Møbelfabrik dog også altid været forankret i særlige krav om, at der kun må bruges de absolut bedste materialer, der opfylder de højeste krav på markedet og langvarige arbejdsrelationer med nogle af de bedste underleverandører af både stål, træ, læder og skum – det er med til at sikre de møbler, som Erik Jørgensen er blevet kendt af.

Corona stolen

Selvom mange tror, at møblerne fra Erik Jørgensen også er designet af Erik Jørgensen, så er det faktisk ofte udefrakommende designere, der står for designet af de forskellige stole og øvrige møbler fra Erik Jørgensen – og det gør sig også gældende for Corona-stolen, der blev færdiggjort i begyndelsen af 1960’erne som et samarbejde mellem designeren Poul M. Volther og møbelproducenten Erik Jørgensen.

De valgte at opkalde den nye stol, Corona, efter den smukke lysende ring, der befinder sig omkring solen, der kun optræder ved en fuldstændig solformørkelse. Det betyder, at når månen dækker solen fuldstændigt, så ses det strålende hvide lys, der kastes ud i alle retninger. Det er lige netop dette hvide lys, der indeholder alle regnbuens farver, og når man lader lyset passere igennem et prisme, så spredes det ud i et spektrum af farver.

Corona-stolen er en sjælden kombination af organisk udstråling og teknisk kølighed. Idéen med denne stol er, at den skal i fire elementer understøtte kroppen optimalt (hvorfor den også er fuldpolstret) og den har derfor også tydelige referencer til den menneskelige anatomi med rygsøjle og ribben. De linier, der opstår mellem puderne er desuden også med til at give denne lækre stol en let, visuel karakter og den lukker dermed heller ikke af for omgivelserne, selvom den bliver opstillet i mindre eller større grupper.

Poul M. Volther

Poul M. Volther er en kendt dansk møbelarkitekt, der tilhørte en generation af arkitekter med rødder i det solide håndværk – og dertil var han også eksponent for funktionalismen, hvorfor han altid har været imod modeluner og æstetisk smartness, men han elskede derimod den enkle forarbejdning af fine materialer. Han var uddannet ved Kunsthåndværkerskolen, og han var efterfølgende også tilknyttet som underviser på Danmarks Designskole, hvilket betyder, at han – direkte og indirekte – har sat sit præg på hundredevis af møbelarkitekters sans for håndværkets kvalitet.

Corona blev sendt på markedet i starten af 1964, hvor det blev præsenteret for det danske marked, men det varede ikke længe, inden det blev mødt med begejstring i den internationale mode- og designverden.

Stolen har en bredde på 88 cm., dybden lyder på 82 cm., mens højden lyder 97 cm. Den er fremstillet i poleret stålstel, mens den kan fås i både stof eller med læderbetræk alt efter personlige præferencer. Der er ingen tvivl om, at dette er én af de mest populære stole, som Erik Jørgensen nogensinde har sendt på markedet. Det er kun den næste stol på listen, Oxchair, der kan konkurrere på niveau med Corona-stolen fra Poul M. Volther og Erik Jørgensen.

Oxchair stolen

Som nævnt ovenfor, så er der ikke mange stole, der kan konkurrere med den smukke Corona-stol, der uden tvivl tog markedet med storm, da den blev lanceret tilbage i 1964, men der er dog én enkelt stol fra Erik Jørgensen, som er på niveau med den førnævnte stol fra Poul M. Volther og Erik Jørgensen, og det er Oxchair, der faktisk blev designet før Corona. Mere specifikt, så blev den designet af selveste Hans J. Wegner tilbage i 1960, hvilket altså er 4 år før Corona.

Der er her tale om en stol, der er indbegrebet af maskulinitet og med sin stramme formgivning, så har den verdenskendte arkitekt og møbeldesigner, Hans J. Wegner, formået at skabe den ultimative hvile- og lænestol, der nærmest kommer til at virke som lidt af en cliffhanger med sin skulpturelle tyngde.

Udødelig klassiker

Der er ingen tvivl om, at Oxchair er en stol, der er kommet for at blive. Det er en udødelig klassiker, der altid er omstillingsparat. Hvis du har forelsket dig i Oxchair, så har du mulighed for at vælge mellem både indbydende tekstil, der nærmest får stolen til at emme lidt af retro. Men hvis du gerne vil have, at den skal se mere stilren ud, så er der naturligvis også mulighed for at vælge sort læder.

Stolen er relativt stor, hvorfor det kræver god plads i stuen, hvis du har intentioner om, at skulle have den stående dér. Den måler 99 cm. i bredden, 99 cm. i dybden såvel som 90 cm. i dybden. Selve sædehøjden er på 36 cm., og dertil er der også mulighed for at tilkøbe en matchende skammel, der giver et fuldbyrdigt look!

2 Eyes stolen

2 Eyes har ikke nær så mange år på bagen, som de to føromtalte stole, men der er ingen tvivl om, at den har været lige så hurtig til at opnå stor popularitet som både Oxchair og Corona, omend den dog fortsat ikke helt er på samme popularitetsniveau. Den blev første gang introduceret i 2007, hvor der blev fremvist flere forskellige varianter af den. Først og fremmest blev den helt normale model fremvist, men dertil præsenterede Erik Jørgensen også to andre udgaver; én med armlæn og to høje stole (højde på hhv. 69 cm. og 79 cm.), der er velegnet som brug som barstol.

2 Eyes fra Erik Jørgensen kan bruges i mange henseender, hvilket inkluderer alt fra i privatboligen som en eksklusiv spisebordsstol eller i enhver form for offentlige eller private opholdsarealer, hvor god komfort er påkrævet. Der er – som sagt – også lavet en høj udgave af stolen, der kan bruges i baren eller blot hjemme ved det høje køkkenbord, hvor børnene så kan sidde og lave lektier og du kan læse avisen eller tjekke mails.

Formstøbt koldskum

Der er tale om en stol, der er proportionelt flot og slank, der er skabt i formstøbt koldskum og er blevet kunstfærdigt fikseret på et stålstel, der kan fås i både matforkromet og hvidlakeret, hvis dette ønskes. Stolen har naturligvis fået sit navn som følge af de to knapper, der sidder på stolen ryg og minder lidt om øjne. I og med, at der er to af dem, så er det ganske naturligt at kalde stolen for 2 Eyes. Det skal dog nævnes, at det er muligt at få stolen uden de to knapper i ryggen, hvis du hellere vil have en stol, der er helt og aldeles minimalistisk og fri for øvrige elementer. Stolen er designet af af Foersom & Hiort-Lorenzen og bliver produceret af Erik Jørgensen.

3 Eyes Lounge stolen

Stolen har fået navn efter de to knapper, der sidder på ryggen af stolen; de minder lidt om øjne og deraf har stolen fået navnet Eyes. Den er blevet formstøbt i koldskum og er meget alsidig i sin anvendelse. Der er tale om en stol, der er en polstret hvilestol med dybde i sædet og med arme og understel i egetræ eller børste stål. Stolens udformning udtrykker både blødhed og præcision i en plastisk form.

I og med, at stolen er formstøbt i koldskum, så er der tale om en alsidig anvendelse og kan dermed sagtens bruges både i privatboligen, hvor den kan bruges som spisebordsstol eller en lænestol og erhvervsregi, hvor den kan bruges i både mødelokaler og loungeområder. Stolen har en passende størrelse, der gør, at den kan bruges til de førnævnte ting. Den har en bredde på 65 cm., en dybde på 70 cm. og måler 72 cm. i højden. Ydermere, så er sædehøjden på 38 cm.

Pearl stolen

Pearl er ligeledes en stol fra Erik Jørgensen, der har nydt stor popularitet her i Danmark. Den er designet af Foersom & Hiort-Lorenzen og bliver naturligvis fremstillet af Erik Jørgensen. Der er uden tvivl tale om en lænestol, der befinder sig i en klasse for sig. Pearl har et elegant udtryk og en række fine linier, der virkelig fremhæver det æstetiske element ved stolen og understreger ligeledes også, at de små detaljer er blevet pålagt stor fokus, men frem for alt, så er det faktisk stolens større funktionalitet, der er i centrum og det hovedsagelige fokus.

Den har en høj ryg og en vippefunktion, der sammen med de polstrede armlæn er med til at give en sublim siddekomfort, som man ikke får med mange andre lænestole. Pearl kan bruges i mange henseender, men den er særligt velegnet til at blive brugt i stuen foran TV’et eller blot som en lænestol, der enten bliver placeret i stuen eller et form for loungeområde. Hvis det ønskes, så er der også mulighed for at bestille en tilhørende fodskammel.

Stolen er blevet formstøbt på koldskum og kan fås med enten fastpolstret stof eller læder. Den måler 89 cm. i bredden, 90 cm. i dybden og hele 101 cm. i højden, hvorfor der er tale om en relativt stor stol. Sædehøjden er dog kun 38 cm., hvilket blot understreger, at stolen har en høj ryg.

Erik Jørgensen 51 stolen

Omend denne stol ikke er blevet udstyret med det mest kreative og sigende navn, så er den uden tvivl blevet afsindigt populær, hvilket som udgangspunkt er fordi den er lavet som en stol, der skal matche Erik Jørgensens jubilæumsmodel EJ50 sofa, men det er dog ikke ensbetydende med, at den kun kan bruges sammen med EJ50-sofaen, for den ser også helt fantastisk ud på egen hånd. Der er tale om en særdeles moderne loungestol, som i udtryk er petite, minimalistisk og kompakt – og lige netop derfor passer den ind i ethvert dansk og moderne hjem.

Ydermere, så er betrækket også afsindigt lækker, da det er blevet markeret med de karakteristiske sting og den matte krom ramme, som ligeledes også understøtter og fremhæver det meget kubistiske design, som man ikke kan undgå at elske ved 51 fra Erik Jørgensen, der i øvrigt er designet af Erik Jørgensen Design Team.

Der findes en række forskellige muligheder, hvis du bestiller en 51 fra Erik Jørgensen. Blandt andet er der mulighed for at vælge mellem Dunvår og Dacron i puden, hvor Dunvår er standard. Betrækket er desuden fast på selve stellet, men det er muligt at tage af på puderne. Benene er naturligvis fremstillet af rustfrit stål, og det er med til at give stolen et moderne og smukt udseende. Ydermere, så måler 51 fra Erik Jørgensen 73 cm. i bredden, 80 cm. i dybden, 70 cm. i højden, mens den har en sædehøjden lyder på 44 cm.

Flamingo stolen

Flamingo blev lanceret tilbage i 2003, hvor Erik Jørgensen viste den frem på møbelmessen i Bella Center sammen med designeren bag: Foersom & Hiort-Lorenzen. Stolen har i løbet af ganske kort tid etableret sig som en særdeles populær stol i forbindelse med både bolig og erhverv, da den både kan bruges i private boliger og i forbindelse med erhvervsmæssigt regi. Stolen er en svungen formskal, der er balanceret på en tynd trådfod, og, uden at overdrive, så er Flamingo faktisk noget af det absolut ypperste, som moderne polstringsteknik har kunnet frembringe indtil nu.

Foersom & Hiort-Lorenzen, der er designeren bag Flamingo, har altid været kendt for et design, der er præget af en høj grad af funktionalisme, der på bedste vis er blevet kombineret med smuk formgivning. De har desuden haft et stærkt og tæt samarbejde med Erik Jørgensen Møbelfabrik i mere end 20 år, og i løbet af denne tid har de lavet mange succesfulde møbler sammen.

Både sæde og ryg er blevet polstret med enten stof eller læder efter eget ønske. Benene er dog altid i rustfrit stål. Flamingo måler desuden 65 cm. i bredden, mens den måler hhv. 60 cm. og 78 cm. i dybden og højden. Sædehøjden lyder på 45 cm., hvorfor selve ryggen på Flamingo ikke er helt vildt høj.

Uma stolen

Uma er en loungestol, der bærer på en meget spændende historie, og er ikke blot en stol, der er blevet til i studiet hos Erik Jørgensen Design Team. Den er derimod designet af den schweiziske designer Hannes Wettstein, der ligeledes også har designet sofaen Delphi for Erik Jørgensen. Da de indgik et samarbejde om sofaen havde han også et design til en ny loungestol på tegnebrættet – der var tale om en stol, der kunne stå alene og som samtidig også passer rigtig godt sammen med Delphi.

Loungestolen blev gennemtestet af designetholdet hos Studio Hannes Wettstein og resultatet blev denne loungestol: Una, der fint komplementerer de enkle linjer i Delphi sofaens design, hvis man er så heldig at have begge møbler.

Uma er en loungestol, der har formået at kombinere både moderne og klassiske aspekter, så det munder ud i en smuk og succesfuld loungestol. Den karakteristiske bløde form gør at den kommer til at fremstå meget dynamisk, og dertil skal et også nævnes, at det er en loungestol, som kroppen nemt kan sig rigtig godt til rette i. Dette er ligeledes også stærkt reflekteret i den organiske form og de enkle og rene linjer, som præger den flotte loungestol.

Ydermere, så giver stolen fortsat brugerne stor fleksibilitet og siddekomfort, hvorfor den er præcis som en rigtig god læne/loungestol skal være! Den er desuden polstret med formstøbt skum og betrækket er fastpolstret, mens stellet er af formstøbt poleret aluminium. Stolen måler 92,5 cm. i bredden, 84,5 cm. i dybden og 89,5 cm. i højden, mens sædehøjden lyder på 38 cm.

Apollo stolen

Apollo er en loungestol, der er designet af Foersom & Hiort-Lorenzen og bliver fremstillet af Erik Jørgensen. Denne stol er endnu et succesfuldt eksempel på det gode samarbejde mellem Foersom & Hiort-Lorenzen og Erik Jørgensen. Navnet stammer fra de to identiske linseformede del i sæde og ryg, hvilket gør, at Apollo kommer til at leve op til sit navn, da tankerne hurtigt bliver ledt hen på en rumkapsel af samme navn. Denne kræmmerhusagtige effekt, som stolen er karakteriseret ved indbyder til et trygt hvil. Forfra kan det ses, at sæde og ryg er tyndest på midten, hvilket er med til at øge komforten og understreger dertil også linseformen.

Der er ingen tvivl om, at det er en meget karakteristisk lænestol/loungestol, som har opnået stor succes på det danske marked, hvor den bliver brugt i både privat og erhvervsmæssig regi, da den kan benyttes i mange forskellige henseender. Som tidligere nævnt, så har Foersom & Hiort-Lorenzen og Erik Jørgensen arbejdet sammen i mere end 20 år, og de har efterhånden sprøjtet rigtig mange populære på markedet – og Apollo er bare én af dem.

Stolen måler 80 cm. i bredden, mens den måler 69 cm. i dybden og 76 cm. i højden. Sædehøjden lyder på 42 cm., hvorfor der ikke er tale om en højrygget stol, men det ændrer dog ikke på, at stolens form gør, at man sidder afsindigt godt i den, hvorfor den er velegnet til brug i både stue- og loungeområder.

Cobra stolen

Ligesom rigtig mange andre stole, der bliver fremstillet af Erik Jørgensen, så er Cobra også en loungestol, der er designet af den succesfulde duo Foersom & Hiort-Lorenzen. Stolen er polstret med formstøbt koldskum, betrækket er fast og stellet er fremstillet af enten højglansforkromet eller lakeret stålrør. Denne loungestol fra Erik Jørgensen og Foersom & Hiort-Lorenzen blev oprindeligt skabt som en stol, der skulle matche den populære loungesofa, Erik Jørgensens EJ 900 Pipeline.

Med tiden er det dog gået hen at blevet ganske populært at have stolen stående frit i loungeområder, og nogle bruger den endda som spisebordsstol. Stolen har en bredde på 76 cm., en dybde på 64 cm. og en højde på 70 cm.

Yasmin stolen

Yasmin er også en loungestol/lænestol, der er designet af Foersom & Hiort-Lorenzen og fremstillet af Erik Jørgensen. Der er tale om en smuk, kurvet længestol, der nærmest er som skabt til dagdrømmerier og fordybelse med dens bløde former. Ydermere, så er stolen også kendt for dens omsluttende korpus, lave højde og naturligvis også den imponerende komfort, der er designet således, at tankerne skal ledes hen på asiatiske traditioner og hele kulturen bag Zen, hvor der fokuseres på kropsbalance og mental harmoni. Sætter du pris på sådanne ting, så skal du vælge Yasmin, og ikke kun fordi det er en lækker stol, men også grundet symbolikken bag.

Yasmin er bygget op om en glasfiberskal, der er betrukket med koldskum, og for at sikre, at komforten af stolen er fuldendt er der tilføjet en lækker pude, der er fyldt med Panthera-skum. Stolen er desuden også blevet hævet på en krydskonstruktion af stål og er desuden også kendt som en stol, der er meget foranderlig i sit udtryk alt efter hvilket betræk, der vælges, og det betyder også at Yasmin kan passe ind i en lang række forskellige loungescenarier.

Stolen blev faktisk skabt i forbindelse med 25-års jubilæumet for det stærke og succesfulde partnerskab mellem arkitekterne Johannes Foersom & Peter Hiort-Lorenzen og Erik Jørgensen. Yasmin måler 96 cm. i bredden, 86 cm. i dybden og dertil også 74 cm. i højden, mens sædehøjden lyder på 39,5 cm.

Partner stolen

Partner er en sand ny-klassiker, er blev designet af Foersom & Hiort-Lorenzen og bliver fremstillet Erik Jørgensen. Den blev først sendt på markedet i 1992, og har siden da været med til at opfylde behovet som loungechair, hvis man havde et ønske om lethed og stor komfort. Stellet er konstrueret i mat forkromet stål, der får det til at se ud som om den brede ryg bliver båret på armlænene og at den næsten svæver, hvilket ser rigtig flot og elegant ud.

Partner er en eksklusiv loungechair, der også bliver brugt som konferencestol mange steder, og dertil skal det også nævnes, at Partner er fast inventar på Hotel Hilton ved Copenhagen Airport. Ydermere, så er der ingen tvivl om, at konferenceudgaven af Partner fremstår som den optimale executive-stol, og det er med garanti også derfor, at den er at finde i mødelokalerne i Danske Banks Finanscentre.

Partner kan fås i tre forskellige variationer: EJ 70-U uden arm, EJ 70-B med bøjle-arm og EJ 70-R med rørarm. Ydermere, så er stolen 96 cm. bred, længden lyder på 76 cm. og højden lyder på 91,5 cm., mens sædehøjden lyder på 43 cm., hvorfor der altså er tale om et relativt højt ryglæn, så gør stolen særdeles komfortabel, og det er lige præcis også derfor, at stolen både tjener som en god loungestol, konferencestol og sågar også i mødelokaler.

Chameleon stolen

Gamfratesi er en minimalistisk og simpel stol, der er designet af Gamfratesi og bliver fremstillet af Erik Jørgensen. Den måler 45 cm. i bredden, 59 cm. i dybden og dertil også 83 cm., mens sædehøjden lyder på 42 cm., og derfor er ryggen relativt høj og derfor også meget komfortabel.

Det er en stol, hvor Erik Jørgensen og Gamfratesi har formået at kombinere komforten ved en stol med betræk og dertil enkeltheden ved en stol, der er fremstillet i træ. Chameleon fungerer både i private hjem og i erhvervsmæssig regi, hvorfor den blandt andet kan bruges ved spisebordet derhjemme, men den fungerer også rigtig godt i kantinen eller mødelokalet. Stolen er fremstillet i lakeret træ.

ANDRE POPULÆRE GUIDES