Find den bedste studie-computer til universitet

Det er ikke kun ledige lejligheder som du skal lede efter ved studiestart. Rigtig ofte har man også brug for en computer der matcher dit behov, både til skole og til fritiden, og der er mange at vælge imellem så det kan hurtigt virke som noget af en jungle at bevæge sig ind i. Stationær computer, bærbar computer, processor, grafikkort, windows eller mac? Der er mange ord man skal sætte sig ind i, så ”sit tight” og for styr på det vigtigste her.

Stationær eller bærbar

Er det første du skal spørge dig selv. Du kommer nok ikke uden om at anskaffe dig en bærbar computer, men en stationær til derhjemme kan ofte forbedre din siddeposition i form af eksterne skærme som er oppe i højden. En stationær computer er ofte en mere kraftfuld maskine til færre penge, men meget svær at medbringe på campus.

Windows, macOS eller et helt tredje

Din næste store beslutning ligger på valg af styresystem. De mest kendte er styresystemerne Windows og macOS. Windows finder vi på langt de fleste bærbare computere i alle prisklasser. Det er det mest udbredte styresystem. Som en konkurrent til windows finder vi macOS. macOS finder vi det velkendte firma Apple’s computere som oftest bare går under navnet en mac. Apples computere er kendt for et velfungerende, men lukket styresystem, som kan være en ulempe for nogen. Det betyder at visse programmer simpelthen ikke er lavet til at køre på mac OS, så tjek med din uddannelsesinstitution om hvilke programmer der skal bruges på uddannelsen. Apple’s computere er kendt for at fantastisk design og kvalitet i deres maskiner, men dertil følger der også et stort prisskilt.

Du kan hurtigt finde en test af de bedste produkter ved en simpel google søgning, som vil lede dig tættere mod at træffe dit valg af maskine, og ikke mindst mellem macOS og Windows.

Processor, ram, SSD eller harddisk?

Der er mange begreber indenfor computerverdenen men her kommer de vigtigste du burde kende.

Din processor er din computerens hjerne. Den har en stor del i hvor kraftfuld din computer kommer til at være og du skal derfor være særlig opmærksom på denne. Du kan nemt spørge om hjælp til dette i butikken. Din lagringshukommelse er dit ssd eller harddisk. Det vil i dag oftest være på mellem 250 gb og 1000gb. En harddisk er lige så stille begyndt at blive udfaset, så tænk ikke mere over denne udover at du ikke skal have det. Dine ram betyder også en rolle. De fungerer som din ”aktive hukommelse” så har meget at sige om hvor mange programmer du kan have åbent på samme tid. Sidst men ikke mindst er dit grafikkort. Det hvor stor grafisk kraft din computer har, og oftest vil du kun skulle bruge et stærkt af dette hvis du skal 3D-modellere i form af CAD-tegninger eller lignende på dit studie, men det er også godt til at spille spil på i din fritid.