Græstrimmer test

Hvis du bor i hus med have, ved du, hvor meget tid og energi det kræver at vedligeholde denne. Specielt i sommermånederne tilbringer man ekstra meget tid i haven, da græsset skal slås oftere, planterne vandes og man skal naturligvis også huske at grille og nyde den danske sommervarme. Der findes mange forskellige græstrimmere; batteridrevne, eldrevne og benzindrevne. Det store spørgsmål er dog bare, hvilken du skal vælge, som passer bedst til dine ønsker og behov.

Hvis du drømmer om den perfekte have med en veltrimmet græsplæne, kan du gøre klogt i at investere i en græstrimmer. Det kan dog være en jungle at finde rundt i de mange forskellige modeller og varianter – heldigvis guider vi dig igennem nogle af markedets allerbedste græstrimmere i denne artikel.

Testvinder: BLACK & DECKER Græstrimmer GL 310-QS

Denne græstrimmer fra Black+Decker er utrolig populær grundet den lave pris og gode kvalitet. Den vil til enhver tid kunne klare de typiske græsplæner, som man finder i de fleste danske haver. Græstrimmeren er en lavvægt samt to-hånds-betjent maskine, som giver øget komfort og kontrol, når den anvendes – noget som en god græstrimmer kræver.

Den har en kraftfuld 300 W-motor med 25-28 centimeter klippebredde, som gør den effektiv til trimning af de fleste haver, særligt mindre. Ledningen på 6 meter gør det dog nødvendigt, at man har en forlængerledning, som er egnet til udendørsbrug.

Prisen lyder på 326 kroner hos wupti.com, og den ligger altså i en prisklasse, hvor langt de fleste haveejere kan være med. Black+Decker er et velkendt mærke, som er kendt for at lave kvalitetsprodukter i forskellige prisklasser – denne i den lave prisklasse.

Inkluderet tilbehør: 6 meter trimmertråd 

AL-KO BC 1000 E-trimmer

Med denne græstrimmer fra AL-KO er du sikker på at din have vil komme til at se bedre ud end nogensinde før! Græstrimmeren er ideel til at komme ind i de små kroge og kanter, der findes under træer og busker, hvor græsslåmaskinen ikke kan klare mosten.

Hvis du køber denne græstrimmer, er du garanteret en komfortoplevelse i top, da der medfølger en såkaldt bæresele til maskinen. Det betyder, at vægten fra græstrimmeren bliver ligeligt fordelt på ryg og arme, så arbejdet i haven bliver så nemt og bekvemt som overhovedet muligt. Det er samtidig rigtig nemt at skille maskinen i to dele, så den kan opbevares på selv de mindste kvadratmeter.

Trimmeren har en 1000 W-elmotor og en klippebredde på 35 centimeter. Prisen ligger på knap 800 kroner, som må siges at være en god pris for en så kraftfuld og komfortabel maskine.

BLACK & DECKER 54V græstrimmer STC5433

Denne græstrimmer skiller sig ud fra mange af de maskiner, som findes på markedet – denne er nemlig batteridrevet. Det er et utroligt kraftfuldt kabelfrit haveværktøj, som gør græsklipningen let som en leg. Den vil med garanti kunne klare selv de mest hårdføre haveopgaver med en klippebredde på 33 centimeter. Det betyder også, at denne maskine er særligt anvendelig til store græsarealer, og ikke blot mindre haver.

Det tager batteriet 45 minutter at lade op, og det har en køretid på cirka 25 minutter per opladning. Det må siges at være utrolig anvendeligt med en græstrimmer uden ledning, så du undgår at komme til at klippe ledningen over, når du er i gang med havearbejdet. Den korte opladningstid gør også, at du nemt kan sætte batteriet til opladning, mens du klipper plænen med en traditionel græsslåmaskine. Når dette job er udført, vil din græstrimmer være klar til brug.

Braun MQ745 Multiquick

Denne græstrimmer fra Alpina vil stort set kunne trimme enhver græsplæne i enhver have. Du vil med sikkerhed få flotte kanter langs græsplænen og blomsterbedene med denne batteridrevne græstrimmer.

Her er altså endnu et bud på en græstrimmer uden ledning, som i stedet kører på batterier – noget som er blevet endnu mere populært end tidligere. Græstrimmeren vejer kun 3,1 kilo, hvilket i høj grad letter havearbejdet og mindsker dine chancer for at få ondt i ryg eller skuldre. Du kan ydermere også nemt og hurtigt indstille maskinen, så du får en behagelig arbejdsstilling samt justere klippeviklen alt efter, om du har brug for at trimme horisontalt eller vertikalt.

Det er også vigtigt at nævne, at denne batteridrevne maskine ikke vibrerer og støjer lige så meget som traditionelle eldrevne græstrimmere gør – det er både en fordel for dig og dine naboer. Hvis du vælger at investere i denne græstrimmer skal du være opmærksom på, at den ofte ikke leveres med batteri.

Prisen er 799 kroner hos Coop.dk – du får utrolig meget græstrimmer for pengene, og denne kan klart anbefales til prisen, når man kigger på funktioner og kvalitet.

McCulloch græstrimmer og buskrydder B40B Elite

Denne græstrimmer fungerer ikke kun som græstrimmer, men også buskrydder. Det betyder, at du kan klare alt det krævende havearbejde med én og samme maskine. Den er komplet udstyret med både trimmerhoved, buskrydderklinge og græsklinge. Den har en klippebredde på hele 43 centimeter tråd og 25,5 centimeter klinge.

Maskinen sørger for at effektivisere havearbejdet, da den har et ergonomisk vinklet håndtag, polstret dobbeltsele og brændstoftank på 1 liter. Ja, du hørte rigtigt, denne græstrimmer er benzindrevet og skiller sig derfor ud fra langt de fleste maskiner, som kører på batterier eller el. Den har ydermere vibrationsdæmpningssystem, er nem at starte, har benzinpumpe og soft start.

Eftersom denne maskine er benzindrevet har den også en utrolig kraftig motor sammenlignet med batteri- eller eldrevne maskiner. Det er en nødvendighed med fleste hestekræfter, når trimmeren også fungerer som buskrydder.

I skrivende stund kan den købes hos coop.dk for 4599 kroner, hvilket klart ligger i den høje ende for en græstrimmer. Du skal dog huske på, at du ikke kun får en græstrimmer, men et alt-i-et produkt, som kan klare adskillige haveopgaver.

Stiga ST28J græstrimmer

Denne græstrimmer fra Stiga passer til størstedelen af de danske haver og kan med garanti klare de opgaver, du måtte have. Græstrimmeren kan klappes sammen, så den ikke fylder alverden i skuret eller i garagen.

Den har en klippebredde på hele 42 centimeter, som gør, at maskinen er ideel til større haver med meget græsplæne. Den er ydermere vibrationsdæmpet for at mindske belastningen af arme og hænder, når du anvender den. Maskinen fås desværre ikke med sele, hvilket betyder, at du ikke er garanteret den bedste komfort. Maskinen vejer 6,5 kilo, som også må siges at være i den høje ende, men grunden til dette er, at den er benzindrevet. Det betyder automatisk, at maskinen bliver en del tungere end batteri- og eldrevne maskiner. Græstrimmeren har en 0,7 kW motor og koster omkring 1500 kroner.

Volt er ikke alt

Måske du bliver en smule forvirret når du leder efter en ny græstrimmer, for hvad betyder volt overhovedet, og hvor mange skal man bruge? Der findes modeller med eksempelvis 18 volt-batterier, 36 volt-batterier og 40 volt-batterier. Alt, du skal vide, er, at jo flere volt, jo kraftigere et batteri. Du skal dog også være opmærksom på, hvor mange amperetimer (Ah) batteriet har. Litium-ion-batterier er meget dyre at producere og købe ind, og derfor vælger mange at sætte kraftige batterier (volt) med ringe kapacitet (Ah) i deres produkter – på denne måde kan de nemlig sælges billigere. Det er altså en god idé at være opmærksom på, hvor høj kapacitet der er på batterierne i den græstrimmer, som du er ved at købe.

Ledning, batteri eller benzin – hvad skal du vælge?

Der findes utallige forskellige maskiner på markedet, som både er eldrevne, batteridrevne og benzindrevne. Der findes billige modeller og dyre modeller, men hvilken skal man vælge?

Det er først og fremmest vigtigt, at du vælger den rette maskine, så du enten ikke betaler for funktioner, du ikke har brug for, eller betaler penge for en maskine, som ikke lever op til dine forventninger og behov.

Batteridreven græstrimmer

Hvis du ønsker en batteridrevet græstrimmer, skal du være forberedt på at skulle hive lidt flere penge op af lommen. Du skal også være opmærksom på, at du skal vælge en maskine med et batteri med en høj kapacitet, hvilket også er med til at trække prisen op. Du slipper dog for at bøvle med forlængerledninger i haven, og risikoen for at klippe en af disse over, når du bruger maskinen. Det er nemt og hurtigt at komme i gang med havearbejdet, hvis du vælger en maskine, der er batteridrevet.

Græstrimmer med ledning

Der er én klar ulempe ved at vælge en græstrimmer med ledning: du skal trække strøm via kabel, før den kan fungere. Du skal ud og investere i lange forlængerledninger, der ydermere skal være godkendt til udendørs brug. Du risikerer også at snuble i ledningen og klippe denne over, når du er i gang med havearbejdet. Den klare fordel ved denne type græstrimmer er dog, at de er væsentlig billigere end dem, som kører på batteri eller benzin.

Græstrimmer med benzin

Det er ikke mange husejere, der har en græstrimmer, der kører på benzin – ofte er det fagfolk i branchen, som anvender disse græstrimmere. En græstrimmer, der kører på benzin, er altid utrolig kraftfuld og kan rydde store arealer med uønsket plantevækst på rigtig kort tid. Ulempen ved denne type maskiner er dog, at de larmer en del, og osen derfra er ikke synderligt behagelig at indånde.

Hav styr på sikkerheden

Hvis du ikke tidligere har ejet en græstrimmer eller arbejdet med sådan én i haven, er det utrolig vigtigt, at du har fuldstændigt styr på sikkerheden. Det er nemlig en utrolig kraftfuld maskine, som nemt kan gøre skade på dig selv eller andre, hvis ikke du er ekstraopmærksom.

På trods af at græstrimmere har et uskyldigt udseende, kan de hurtigt gøre stor skade og medføre alvorlige ulykker. Læs videre, hvor vi giver dig nogle konkrete forslag til, hvordan du får styr på sikkerheden.

Hav altid en sikkerhedsafstand på 15 meter til andre mennesker eller dyr. Der er nemlig farer for rikochettering ved brug af en græstrimmer. Det kan også være en rigtig god idé at bære sikkerhedsbriller, når du anvender maskinen. Løsfarende partikler kan, især ved vertikal kantskæring, blive hvirvlet op og beskadige/irritere hornhinden.

Vi anbefaler også, at du ikke trimmer græsset, hvis duggen er faldet, eller græsset er vådt eller fugtigt. Det kan nemlig få græstrimmeren til at kortslutte, og du risikerer da at få stød, hvilket kan være rigtig farligt. Vent med at gå i haven, til græsset er fuldstændigt tørt.

Hvis du køber en græstrimmer med batteri, er det vigtigt, at du opbevarer dette batteri rigtigt, når det ikke sidder i maskinen. Vi anbefaler at opbevare det i en kasse for sig selv – hvis uheldet skulle være ud, og polerne i batteriet kortslutter, kan der nemlig opstå brand eller udslip af batterivæske, hvilket både er farligt for dig selv og skadeligt for miljøet. Når du lader batteriet op, skal du også sørge for, at dette sker indendørs i et tørt og opvarmet rum, og lad aldrig batteriet sidde længere end nødvendigt i opladeren, da du ellers kan beskadige batteriet.

Konklusion

Det er svært at sige, hvilken konkret model du skal vælge, for det afhænger i høj grad af dine præferencer og ønsker til maskinen. Du får naturligvis mere græstrimmer for pengene hos udvalgte modeller, men det er op til dig at vurdere, hvilken variant der passer bedst til dig. Det kan dog konkluderes, at eldrevne maskiner er bedst til mindre haver og mindre arbejdsopgaver, hvorimod benzindrevne ofte anvendes af fagfolk, der skal rydde større arealer på kort tid. Hver type maskine kan altså klare vidt forskellige haveopgaver.

Gør også op med dig selv, hvor mange penge du er villig til at give for en græstrimmer, da disse findes i mange forskellige prisniveauer – alt fra 300 kroner til 3000 kroner.

ANDRE POPULÆRE GUIDES