Kaffekværn Test – 6 glimrende varianter

Vi danskere er storforbrugere af kaffe, og særligt om morgenen når kroppen har brug for et ekstra skud energi for at klare sig igennem dagen. Før i tiden var det både dyrt og tidskrævende at få fat i en ordentlig kop kaffe brygget på velsmagende bønner, men i dag behøver du ikke uddanne dig til barista for at få kaffen til at smage ordentligt. Med en kaffekværn kan du nemlig kværne dine egne bønner og få smagen af helt frisk kaffe i dit eget hjem.

Kaffe er lidt af en kunstart, og der er mange regler og teorier om, hvordan den perfekte kop kaffe skal laves. Særligt når det kommer til valg af bønne, ristningsgrad og hvor groft eller fint kværnet, den skal være. Som hovedregel hedder det sig, at filterkaffe skal have finmalede bønner, mens du får den bedste stempelkaffe ved at kværne dem groft. Nogle kaffekværne har indstillede valgmuligheder, så du selv kan vælge grovhed og mængde, mens andre er manuelle og derfor kræver, at du selv måler bønnerne af og stopper, når de er malet efter behov.

Forestil dig, at du hver morgen kunne få både duften og smagen af en ægte kaffebar derhjemme. En ordentlig kop kaffe er den perfekte måde at starte og måske slutte dagen på. Alt efter dit behov vil vi her forsøge at guide dig gennem 6 forskellige modeller, så du kan vælge rigtigt, når du skal ud at investere i en kaffekværn. Vi har valgt modeller fra både den dyre og billige ende for at gøre det så let som muligt for dig at tilpasse dit køb til dit budget.

Smagen og duften af frisk kaffe er uimodståelig – det vil du hurtigt opleve.

Testvinder: Bosch kaffemølle

I den helt billige ende skal vi have fat i denne maskine fra Bosch. Det er ikke en egentlig kaffekværn, men derimod en kaffemølle, som i bund og grund gør det samme, som en kværn; den eneste forskel er, at en kværn kan indstilles, mens en mølle kræver en smule mere af dig.

Denne kaffemølle fra Bosch gør det, den skal, helt simpelt, ikke så mange dikkedarer. Du afmåler dine kaffebønner, som du naturligvis helt selv vælger efter behov. Fordelen ved en kaffemølle er, at du helt selv bestemmer mængden af bønner, så du kan tilpasse den til din perfekte kop kaffe. En generel tommelfingerregel lyder på 7 gram bønner pr. kop, men nogle kan lide den stærkere end andre, og derfor er dette blot vejledende. Kan du godt lide din kaffe stærkere, kan du blot hælde flere bønner i møllen og omvendt, hvis du gerne vil have den mere mild. Det kræver en smule øvelse at gøre det på øjemål, men når du har den, så bliver det ikke nemmere.

Fordele ved kaffemølle

Næste trin i processen er naturligvis at kværne bønnerne. Dette gør du ved et simpelt tryk på siden af låget, og her er det altså op til dig selv at stoppe, når du synes, bønnerne er kværnet tilpas. Her skal du være en smule forsigtig, da maskinen gør sit arbejde hurtigt og effektivt; vil du have bønnerne groftmalet, skal du altså ikke trykke ret længe.

Fordelen ved en kaffemølle ift. en almindelig kaffekværn er blandt andet, at den er super nem at rengøre – kammeret skal blot skylles, og så er den klar til brug igen. Møllen kan desuden bruges til at kværne friske og tørrede krydderier, vaniljestænger, og hvad du ellers kan finde på. Ydermere fylder den nærmest ingenting, så den er nem at pakke sammen og stille i skuffen eller skabet.

Denne model har taget højde for sikkerheden og kan derfor kun startes, når låget er på. Dette eliminerer stort set risikoen for at få en finger i de skarpe blade, eller at håret sætter sig fast. En super maskine, der med lidt hjælp gør, hvad den skal.

Bodum Bistro elektrisk kaffekværn

Bodum er et velkendt dansk mærke, der med sit gennemgående design pryder mange danske køkkener og køkkenborde. Bodum har produceret alverdens slags køkkenmaskiner, og du skal selvfølgelig ikke snydes for en kaffekværn i godt, dansk design. Hvis du allerede ejer Bodum-udstyr, kan du med fordel lægge penge i denne model, da den har det velkendte, moderne Bodum-design. Der er heller ikke en finger at sætte på kvaliteten; maskinen er solid, kraftfuld og effektiv, som Bodum gør det bedst.

Der er satset stort på brugervenlighed ved denne model. En skala på kværnen gør det nemt at indstille til stempelkande, filterkaffe eller din foretrukne type kaffe. Herfra kan du naturligvis justere yderligere, så du får de perfekte kaffebønner. Den indbyggede timer gør, at du kan indstille maskinen til kun at male de bønner, du skal bruge. Beholderen kan indeholde 220 gram bønner, hvilket er rigeligt til mange kander kaffe.

Kværnen er udstyret med koniske blade, der, i stedet for at hakke, knuser bønnerne for den mest optimale smagsoplevelse. Som du måske kender det fra f.eks. Bodums håndmikser, kan ledningen rulles ind og ud efter behov. Dette betyder, at du slipper for sammenfiltrede ledninger i skuffen og unødvendigt lange ledninger på køkkenbordet. De kværnede bønner falder direkte ned i den tilhørende glasbeholder for let og praktisk opbevaring. Bodums kaffekværn er en super solid maskine, der lever op til dens navn. Bodum står for godt design, høj kvalitet og brugervenlig betjening.

La Cafetiére Origins Kaffemølle

test af kaffekværn

Hvis du sætter pris på godt gammeldags håndværk, er denne model den ideelle for dig. Vi har nemlig her at gøre med en manuel kaffekværn, der giver en følelse af nostalgi – og virkelig god kaffe! Det lækre kobberfinish gør det til et smukt stykke udstyr, der pynter i ethvert hjem. Selve kværnen er konisk, der som før nævnt giver den bedste og mest intense smagsoplevelse ved at knuse bønnerne.

Selvom kværnen er manuel, kan du stadig indstille formalingsgraden, så du kan få de perfekte bønner til AeroPress, stempel- eller filterkaffe, espresso eller den type kaffe, du foretrækker. Med denne model kan man virkelig snakke om håndmalede bønner, og det vil helt sikkert imponere enhver gæst. Med denne kværn får du et ægte stykke værktøj i hånden, og den henleder tankerne på en gammel italiensk kaffebar, hvor alting er lavet ved håndkraft. Dette giver en perfekt kop kaffe, der både syner, dufter og smager autentisk og frisk.

OBH Nordica - kaffekværn - Precision

Enkeltheden ved denne model er utroligt iøjnefaldende. En drejeknap til at indstille formalingsgraden af bønnerne, en drejeknap til valg af antal kopper og en knap til at starte kværnen. Antal kopper kan naturligvis justeres, hvis du ønsker en stærkere eller mildere kop kaffe end den forudbestemte styrke. Dette afhænger selvfølgelig også af hvilke bønner, du vælger at bruge, og ristningsgraden af dem. Kværnen kan formale bønner til op til 12 kopper kaffe, og det hele falder ned i en udtagelig beholder, der i øvrigt er super nem at rengøre, mens 17 forskellige formalingsindstillinger gør det ekstremt nemt at tilpasse bønnernes formalingsgrad til specifikke formål.

Kværnen kommer med en smart lille børste, så du kan rengøre selv de mindste dele af maskinen uden vand, der potentielt kan gå ind og skade maskinens inderside. Der er foretaget flere sikkerhedsforanstaltninger i produktionen af denne kværn. For det første skal låget sidde rigtigt på, før maskinen kan starte, så du undgår at få fingrene i kværnen. Dernæst skal beholderen sidde ordentligt i maskinen. Dette dobbelte sikkerhedssystem gør, at du trygt kan lade maskinen stå fremme uden frygt for, at nogen kommer til skade. Denne testvindende model er nem at betjene og har en utroligt høj ydeevne, der giver et ensartet resultat gang på gang.

Mazzer Mini Electronic Kaffekværn

Ønsker du kun det allerbedste og gerne noget, der ser både professionelt og elegant ud? Denne model fra Mazzer ligner noget, der kunne stå på en autentisk italiensk kaffebar. Desuden er det en helt exceptionel maskine, som sikrer et perfekt og ensartet resultat – hver gang. De koniske blade knuser bønnerne frem for at hakke eller snitte dem, hvilket giver den absolut bedste smagsoplevelse.

Kaffekværnen har et opbevaringskammer på 600 gram, hvilket betyder, at du tit og ofte vil kunne have plads til en hel pose kaffebønner. Kaffebønner har en begrænset holdbarhed. Derfor er det en fordel, at hele posens indhold kan være i beholderen, så de bliver udsat for så lidt luft som muligt.

Digitalt display

Displayet er digitalt, og her indstiller du selv, hvor mange bønner der skal kværnes. Samt hvor groft- eller finmalede de skal være. Maskinen har gummifødder og står derfor solidt på bordet, mens den er i gang. Ydermere er der gummi mellem de forskellige indvendige metaldele, så holdbarheden optimeres maksimalt- Faktisk har maskinen en estimeret levetid på 24 år, så man kan vel nærmest kalde det en investering. Ikke bare en investering i en solid maskine, men en investering i frisk, velsmagende kaffe – hver dag.

Med denne kværn fra Mazzer kan du dyrke din kaffepassion hjemme fra dit eget køkken. Det er kaffekværnen til dig, amatør-baristaen, kaffeentusiasten, designnørden, der ikke går på kompromis med hverken kvalitet eller æstetik.

Fastlæg dine behov

Når du skal ud at vælge din nye kaffekværn, bør du starte med at finde ud af, hvad dit behov er. Der er nemlig stor forskel i både pris og kvalitet. Der er måske ingen grund til at købe den dyreste model, hvis den blot skal bruges en sjælden gang imellem. Omvendt ville det være ærgerligt at købe en model, der ikke tilfredsstiller dine behov og giver dig den smagsoplevelse, du foretrækker.

Til gengæld kan det være, du med en ordentlig kværn kan få en ny og forbedret kaffeoplevelse, der komplet ændrer dit syn på den skønne drik, og måske giver det dig lyst og mod på at prøve kræfter med endnu mere avancerede brygningsmetoder. For nogle mennesker handler kaffe blot om at få skudt noget koffein i blodet, men en ordentlig kværn er et must, hvis du virkelig sætter pris på en god kop kaffe til dig selv og dine gæster. Duften og smagen af friskmalede bønner gør en verden til forskel, især fra de formalede, du kan købe i butikkerne. Bønner mister størstedelen af sin aroma blot en uge efter, de er blevet malet.

Bedste kaffekværn

De bedste kværne kommer med koniske blade. Dette betyder, at maskinen knuser bønnerne i stedet for at hakke dem. Ved at knuse bønnerne sikrer du den optimale smagsoplevelse. Det er desuden også denne metode, der giver det mest ensartede resultat. Ønsker du at kunne kværne bønner til mange forskellige typer kaffe, bør du nok gå efter en kværn med forudindstillede formalingsgrader. Mens en kaffemølle sagtens kan gøre jobbet, hvis du kun skal bruge det til filterkaffe. Her er der nemlig ingen indstillinger. Derfor kan det være svært at ramme den præcise formalingsgrad til særlige typer kaffe.

Kaffekværn test

Overvej desuden, hvor ofte du skal bruge kværnen. Skal den bruges hver dag, foretrækker de fleste, at den kan stå fremme på køkkenbordet. Ligesom modellen fra Krups er det enormt praktisk, at den er brugervenlig og kan startes med et enkelt klik. Kaffekværne findes i mange forskellige afskygninger, og der er også noget for dig, der går meget op i design.

Prisen på kaffekværnen afhænger meget af kvaliteten. Er du ægte entusiast og meget passioneret omkring din kaffebrygning, er der ingen grund til at gå på kompromis. Der findes mange gode maskiner til rimelige penge. For det mest professionelle resultat skal du op og have fat i en af de helt avancerede modeller. Som sagt handler det hele om dit behov og dine præferencer. Stil dig selv spørgsmålet: ”hvad er god kaffe for mig?”. Der findes et utal af modeller på markedet. Vi håber, du gennem denne artikel har fået et bedre overblik over, hvad der er af muligheder for dig.

Uanset hvilken kværn du vælger, kan du få lov at opleve glæden ved friskbrygget kaffe fra du står op, til du går i seng.

ANDRE POPULÆRE GUIDES