Kompostkværn Test – Se Top 7 Bedste kompostkværn (2022)

Hvis du er husejer og har tilhørende have, har du sikkert allerede en hækkeklipper, en plæneklipper og andre uundværlige haveredskaber og -maskiner. I forbindelse med alskens typer havearbejde kender du formentligt til, at det flyder med grene, blade og andet haveaffald, når du er færdig. Men hvad skal du gøre med alt affaldet? I stedet for at fylde bilen eller traileren og køre på lossepladsen kan du investere i en kompostkværn. Kompostkværnen sparer dig både for tid og besvær, og den omdanner grene og kviste til flis. Flisen opsamles i kværnens beholder, så alle grene og blade for det første fylder meget mindre. For det andet kan du bruge flisen til at dække dine bede eller vende i jorden. Du kan hermed genanvende din kompost.

Der findes to typer kompostkværne på markedet. Hvilken type, du skal gå efter, afhænger af dit behov og dine præferencer. Den ene type kompostkværn har knive, som hurtigt og effektivt snitter affaldet. Maskiner med knive har en høj ydeevne og arbejder med mange omdrejninger, hvilket medfører et højt støjniveau. Den anden type har valser, som bruger færre omdrejninger og laver flisen grovere, hvorfor den også støjer mindre.

Find frem til din kommende havemedhjælper ved at læse med i denne test af seks forskellige kompostkværne, hvor nogle arbejder med knivprincippet, mens andre er med valser.

Kompostkværn 1: AL-KO Easy Crush LH 2800

Testens første kompostkværn er fra AL-KO og er produceret med valseprincippet, hvilket giver et mindre støjende havearbejde. Alligevel kværner maskinen kompost effektivt, da den har en elektrisk motor med en effekt på 2.800 watt, hvilket er blandt denne tests højeste. AL-KO-kværnen kan findele grene med en tykkelse på op til 40 millimeter. Derfor er den blandt andet ideel til kompostering af træaffald, da kværnen uhæmmet kan valse og sammenpresse haveaffald. Dette betyder for det første, at dit havearbejde gøres hurtigt og nemt, og for det andet at formuldningen af komposten bliver fremskyndet.

Det komposterede materiale opsamles i den integrerede beholder, som har en kapacitet på 48 liter og er lavet i ABS-kunststof. Maskinen har patenterede indtrækningsruller i tragten, som er ekstrastor. Dette gør det både komfortabelt og enkelt at fylde komposten i beholderen. Maskinens integrerede håndtag gør den nem at flytte rundt i haven, og derudover er kompostkværnen produceret med et bredt stel og har XL-hjul, som gør den mere sikker at arbejde med, da hjulenes størrelse virker stabiliserende. Dette giver tilsammen en yderst brugervenlig kompostkværn, da du ikke skal kæmpe med en vaklende maskine. Foruden den høje betjeningsvenlighed er der også taget højde for sikkerheden. Kværnen har en 0-spændingsafbryder, og opsamleren har en integreret sikkerhedskontakt.

Prisen er 1.995,00 kroner. Investerer du i denne kompostkværn, kan du regne med, at du får et haveredskab, der kan hjælpe dig af med haveaffaldet. Samtidigt sikrer maskinens design, at din arbejdsgang gøres nem og sikker.

Kompostkværn 2: AL-KO Easy Crush MH 2800

Den anden kompostkværn i testen er ligeledes fra AL-KO, men hvor testens første er udsyret med et valsesystem, arbejder denne model med knivprincippet. Det betyder blandet andet, at denne har et højere støjniveau. Ikke desto mindre får du en arbejdsom kompostkværn med en elektrisk motor, der har en effekt på 2.800 watt. Den kraftige motor gør maskinen ideel til alverdens haveaffald – lige fra grene til blade. Knivkompostkværnen kan ordne grene, der er op til 40 millimeter tykke. Det findelte materiale bliver samlet i den store, indbyggede opsamler, som kan rumme 48 liter. Det findelte kompostmateriale kan du eksempelvis bruge til at kultivere dine bede med.

Maskinen har en højnet sikkerhed, da opsamleren er udstyret med en sikkerhedslås og har en sikring på 16 ampere. En anden sikkerhedsfunktion er 0-spændingsafbryderen, og derfor er du beskyttet under havearbejdet. Desuden har maskinen et bredt stel og XL-hjul, som ligeledes gør maskinen sikker at arbejde med, da disse designkvaliteter virker stabiliserende. Du undgår et vaklende haveredskab, hvilket gør betjeningen nemmere under brug. Tragten er gjort ekstrastor og har indtrækningsruller, som gør det nemmere at fylde haveaffald i beholderen.

Denne kompostkværn med knive er et yderst effektivt haveredskab. Dens pris er på 1.795,00 kroner, hvilket gør den en anelse billigere sammenlignet med søstermodellen med valser, som var testens første variant.

Kompostkværn 3: Bosch kompostkværn 2500W AXT 25 D

Denne kompostkværn fra Bosch er effektiv og kraftfuld, hvilket understreges ved, at den yder en materialekapacitet på 175 kilo/timen, har en skærehastighed på 41 omdrejninger/minuttet og en motoreffekt på 2.500 watt. Der er altså tale om en robust kompostkværn i høj kvalitet. Da kompostkværnen er med valser, er den tilmed støjsvag at arbejde med grundet dens Turbine Cut-system.

Den medfølgende opsamlingsboks til komposten kan rumme 53 liter, og derfor kan du nemt opsamle kompostmaterialet. Derudover har maskinen en praktisk stopper. Kværnens aftagelige tragt gør det let at fylde blade, grene og andet affald i maskinen. Tragten kan desuden tages af, så det er nemmere at komme til nede i kværnen, hvis noget skulle sætte sig fast. Skæresystemet er med en fræsevalse i optimeret design, som har en findelingskapacitet på maksimum 45 millimeter. Det betyder, at du kan komme forholdsvist grove grene i maskinen. Al grenaffaldet omdannes til flis, som du kan sprede på jorden eller bruge som bunddække i dine havebede.

Denne kompostkværn har en høj brugervenlighed og trods sin vægt på 31,3 kilo, er den alligevel nem at håndtere. Sikkerheden er der også tænkt på, da den er udstyret med en sikkerhedsfunktion. Denne bevirker, at kværnen kun kører, når opsamlingsboksen er monteret. Det betyder, at der er minimal grund til at frygte, at du klemmer en finger eller bliver udsat for andre skader i forbindelse med havearbejdet. Kværnen har en afskærmet skærevæg, som gør brugersikkerheden høj.

Prisen på denne effektive kompostkværn er 5.299,00 kroner, og den er derfor testens dyreste.

Kompostkværn 4: Stiga Bio Silent 2500

Investerer du i denne kompostkværn fra Stiga, får du en pligtopfyldende medhjælper til havearbejdet. Kværnen har en elektrisk motor med 2.500 watt. Maskinen kværner med knive. Dens klippesystem har en roterende rulle med otte tænder, hvilket gør kompostkværnen kraftfuld. Hertil kan den klare grene på en tykkelse op til 40 millimeter. Al haveaffaldet, som du kommer i maskinen, skæres til grove stykker flis. Det betyder også, at du kan bruge dit haveaffald til noget fornuftigt i stedet for at køre det på lossepladsen. Eksempelvis kan du omdanne dine grene og blade til barkflis, som du kan lægge i dine bede eller strø ud over jorden i haven. Alt det komposterede og skårne haveaffald bliver samlet i den medfølgende opsamler, der kan rumme op til 60 liter. Opsamlerens sikkerhedslås gør maskinen brugervenlig og højner sikkerheden, når du anvender kværnen. Maskinens understel er med to hjul, og den er nem at transportere, så du kan placere kompostkværnen, hvor du vil i haven. Derudover øger dens bakfunktion og justerbare arbejdsbredde betjeningsvenligheden. Maskinen måler 57 x 41 x 57 centimeter og vejer 28,5 kilo.

Da kompostkværnen arbejder med knivprincippet, vil du umiddelbart kunne forvente et højere støjniveau sammenlignet med en kompostkværn, der bruger valser. Men det er ikke helt tilfældet. Tilnavnet ’Silent’ antyder, at den arbejder støjsvagt, og med dens lydniveau på 97 decibel kan du forvente en acceptabel mængde støj.

Prisen på Stiga Bio Silent 2500 er 1.999,00 kroner.

Kompostkværn 5: Makita 2500W UD2500

Hvis du ikke vil have den mest avancerede kompostkværn på markedet, men blot en der kan det mest basale, er denne fra Makita et godt bud. Du behøver ikke at have den største erfaring med havemaskiner for at bruge denne kompostkværn. Kværnen er både simpel at bruge, har en høj brugervenlighed og egner sig til de flestes behov, da den er nem at håndtere. Kompostkværnen fra Makita snitter med valse, hvilket gør maskinen mere støjsvag med et lydtrykniveau på 74,88 decibel og et lydeffektniveau på 97 decibel. Selvom føromtalte kompostkværn fra Stiga skærer med knive og denne fra Makita med valser, har de samme lydeffektniveau, hvilket understreger Stiga-kompostkværnens lavere støjniveau.

Har du en stor have, eller har du bare mange træer og buske, som giver en del haveaffald, så kan du nyde godt af kompostkværnens store opsamlingsbeholder, som kan rumme hele 67 liter. Overbelastningssikringen er en funktion, der sikrer, at du ikke fylder kompostkværnen for meget, at den bliver overbelastet. Denne funktion er på den ene side med til at højne maskinens effektivitet og på den anden side din sikkerhed, da den forbliver nem at håndtere. Endvidere er sikkerheden højnet med den termiske sikkerhedsafbryder.

I forhold til kompostkværnens effektivitet har den 2.500 watt og kan kompostere grene med en maksimal tykkelse på 45 millimeter. Kværnen vejer 27,6 kilo og måler 63 x 51 x 87 centimeter.

Makita-kompostkværnen er både til den mere eller mindre erfarne haveejer og koster 1.838,00 kroner.

Kompostkværn 6: Bosch kompostkværn 2200W AXT 22 D

Et andet bud på en kompostkværn fra Bosch er denne model, som ligeledes har kværner med valser. Den elektriske motor har en ydelse på 2.200 watt, hvilket er det mindste antal i denne test. Alligevel bliver dit haveaffald kraftfuldt kværnet, da maskinen med sit optimerede system giver en materialegennemstrømning på 170 kilo/timen. Desuden har kværnen en omdrejningshastighed på 41 omdrejninger/minuttet. Hertil kan maskinen skære affald på op til 38 millimeter. Da maskinen har en selvindtrækkende funktion og er udstyret med en tragt, er du garanteret en betjeningsvenlig kompostering. Da maskinen arbejder med et valsesystem, er støjniveauet lavt, hvilket højner brugervenligheden. Al det komposterede haveaffald samles i den integrerede beholder, som i alt kan indeholde 53 liter. Det komposterede materiale kan du blandt andet bruge til at dække bunden i dine bede, eller du kan strø det ud i jorden.

Sikkerheden er i top, da kompostkværnen har et afskærmet skæreværk. Samtidig har opsamlingsboksen en monteret sikkerhedsfunktion, der fungerer sådan, at maskinen kun kan køre, hvis opsamlingsbeholderen er påsat.

Maskinen vejer 31,3 kilo, men er alligevel en brugervenlig en af slagsen. Trods det mindre antal watt sammenlignet med testens øvrige maskiner, får du en kraftfuld kompostkværn til en pris på 2.433,45 kroner.

Hvilken skal du vælge?

Testen har præsenteret dig for i alt seks kompostkværne, hvor nogle har knive, mens andre har valser. Men hvad skal du vælge, og hvad har du brug for? Det, der har størst indflydelse på dit valg, er, hvad du vil bruge den findelte kompost til. Vil du have fint flis eller grovere flis til at strø i haven? Da maskinerne med knive arbejder hurtigt, har de et højt antal omdrejninger, hvorfor du kan forvente en kompostkværn, der støjer meget. Hertil kan du forvente, at dit haveaffald bliver skåret i en finere type flis. Omvendt har en kompostkværn med valser et lavere støjniveau, fordi den bruger et mindre antal omdrejninger, når den kværner. Det betyder også, at dit haveaffald bliver skåret grovere.

Pas på dig selv og dine omgivelser

I forlængelse af støjgenerne, som du vil blive udsat for, uanset hvilken type du vælger, skal du være opmærksom på at passe på dine ører. Det er derfor en god idé at tilkøbe et høreværn og desuden generelt tænke over, hvor længe du bruger kompostkværnen ad gangen. Ved nogle maskiner bliver du oplyst af producenterne om, hvor mange decibel lydniveauet er på. Dog kan du ikke altid regne med, at det også er det reelle støjniveau, når maskinen er i brug. Derfor kan det være en fordel, at du tester støjgenerne, inden du foretager købet. Så er du forholdsvist sikker på, hvad du kan forvente.

Testens kompostkværne er alle udstyret med sikkerhedsfunktioner, hvilket giver større brugervenlighed og beskyttelse, når du arbejder. Husk for din egen sikkerhed at holde øje med, hvilke funktioner kværnen er udstyret med. Derudover skal du være bevidst om, at en kompostkværn kræver en del strøm uanset motorens størrelse. Uden at det bliver for teknisk, vil en kompostkværn typisk have et watt-forbrug, der ligger lige på grænsen eller over det niveau, som en almindelig strømgruppe med 10 til 13 ampere kan trække. Det betyder blandt andet, at hvis du har tilsluttet en kompostkværn med eksempelvis 2.800 watt, kan du ikke bruge andre el-apparater i samme el-gruppe samtidigt. I nogle tilfælde skal du have adgang til en kontakt, der er med 16 ampere-sikring – det gælder, hvis du køber en maskine med 3.000 watt eller derover.

ANDRE POPULÆRE GUIDES