Opvarm dit hjem med et brændekomfur

Det er ganske relevant at kigge på, hvordan du opvarmer din bolig. Dels fordi det er et spørgsmål om penge – der kan være mange penge at spare, hvis du vælger den rette løsning. Men også fordi der kan være stor forskel på, hvor klima- og miljøvenlige de forskellige varmekilder er.

Hvad er et støbejernskomfur?

Sandsynligvis er du stødt på et brændekomfur, hvis du eksempelvis har været på et frilandsmuseum med bygninger fra gamle dage. Det er nemlig ikke så lang tid siden, at et støbejernskomfur var det mest normale.

I dag er der flere mennesker, der er begyndt at vende tilbage til komfurer i støbejern. Dette skyldes blandt andet, at et brændekomfur har relativt let ved at varme en bygning op. Bor du tæt på et område, hvor du har adgang til træ, vil det sige, at du kun behøver at betale en minimal varmeregning.

Hvordan fungerer et brændekomfur?

På et brændekomfur ligger selve komfuret ikke så langt fra de komfurer, som vi kender fra moderne hjem. Kogepladerne er nemlig opbygget ved, at et aftageligt dæksel dækker ned til ovnen. I ovnen er således et bål, hvorfra varmen kommer op.

Tager du et dæksel af vil varme og flammerne have mere direkte adgang gennem dette hul. Det betyder, at du her kan stille en gryde eller en pande, hvis du vil tilberede et måltid. Da træet passer sig selv i et lille rum i ovnen, kræver et brændekomfur ikke, at du konstant passer ilden.

Vælg den rette varmekilde

Når det gælder varmekilder, må man naturligvis basere sit valg på baggrund af flere forskellige overvejelser. En af de første overvejelser, som du må gøre dig, er hvad der er muligt, der hvor du bor. Det er for eksempel ikke sikkert, at du endnu har mulighed for at bruge naturgas som varmekilde.

Bor du midt inde i byen, kan det ligeledes blive en udfordring, hvis du skal skaffe brænde nok til di brændekomfur. Den næste overvejelse, som du må tage i betragtning er, hvor klimavenlige de forskellige varmekilder af, her kan der nemlig være stor forskel. Slutteligt bør du naturligvis også vælge alt efter, hvad der bedst kan betale sig rent økonomisk.

Kan du betjene et brændekomfur?

Har du aldrig haft brændekomfur før, kræver det naturligvis noget tilvænning, hvis du skal blive god til at betjene dette apparat. Dog er der hørt tilfælde af, at folk har haft så svært ved at få gang i deres støbejernskomfur, at de helt har opgivet projektet.

Vil du investere i et brændekomfur i dit hjem, kan det derfor godt betale sig at være tålmodig. Hvis det rent faktisk lykkes dig at tæmme dit brændekomfur, kan du nemlig nyde godt af en billig og effektiv varmekilde.

Hyggen ved den knitrende ild

Slutteligt kan man ikke komme uden om, at et brændekomfur ligger meget højt på hygge-skalaen. Hvis du anskaffer dig et støbejernskomfur, hvor man kan kigge ind til flammerne, kan dette nærmest være en meditativ aktivitet. Derfor er der mange gode grunde til at overveje, om du skal anskaffe dig et brændekomfur.