Sodavandsmaskine test – Find de bedste sodavandsmaskiner

Sodavandsmaskine test - Find de bedste sodavandsmaskiner

Har du en trang til boblende drikke? Så kan du med fordel investere i en sodavandsmaskine. Den kan ved få klik lave forfriskende danskvand eller sprudlende sodavand, så du altid har netop din yndlingsdrik lige ved hånden. Med en sodavandsmaskine på køkkenbordet slipper du for at slæbe de tunge flasker hjem fra supermarkedet, og det sparer tilmed miljøet for de mange tomme flasker og dåser. Mange sodavandsmaskiner producerer boblende drikke med langt mindre sukker end almindelige sodavand i butikkerne indeholder. Det kan derfor også være en fordel for både dine samt resten af familiens tænder.

I denne artikel kan du læse resultaterne af nogle tests, som er blevet foretaget af forskellige maskiner. Derved har du mulighed for at finde netop den sodavandsmaskine, der passer til dine behov. Det svenske online magasin Smartson har testet syv forskellige sodavandsmaskiner, det norske online magasin Dinside.no har testet to forskellige modeller, Politiken har i samarbejde med Karolines Køkken testet tre forskellige maskiner, og tyske online magasiner har i alt testet mere end ti forskellige modeller. Her i artiklen har vi samlet nogle af de mange resultater, så du kan få det bedst mulige grundlag for at vælge den helt rette.

Ud over at en sodavandsmaskine er godt for både dig og miljøet, så vil familiens mindste helt sikkert også synes, at det er rigtig spændende at fremstille sin egen sodavand. Det er derfor også en hyggelig aktivitet, I kan lave sammen i familien.

Når du køber en sodavandsmaskine, har du mulighed for at vælge frit mellem forskellige smagsvarianter og i nogle tilfælde også, hvor meget brus der skal i drikken. Det er en stor fordel, hvis du ønsker at veksle mellem at lave danskvand med blid brus og sodavand med mere brus. Derudover kan det være rigtig godt, hvis børnene i familien synes, det bliver for voldsomt med meget brus, og derfor blot ønsker en smule, på trods af at det er en lækker sodavand, de skal drikke.

Testvinder: Aqvia Exclusive

Sodavandsmaskinen Aqvia Exclusive er, som navnet antyder, en eksklusiv model fra mærket Aqvia. Hvis du er på udkig efter en sodavandsmaskine af høj kvalitet, og har du ikke noget imod at give lidt ekstra for flere funktioner, kan du med fordel se lidt nærmere på denne. Den er både testvinder hos det svenske online magasin Smartson, det norske online magasin Dinside.no samt hos Politiken. Politiken har kåret den som testvinder på baggrund af dens gode evne til at fremstille drikke med kraftig brus samt dens brugervenlige betjening.

I testen fra Politiken fremgår det, at det er let at styre, hvor meget brus du ønsker i din drik. Ønsker du kraftig brus, skal du blot holde knappen, der styrer kulsyren, nede i fire sekunder. Dette er ganske kort tid sammenlignet med andre modeller. Dinside.no lægger også vægt på, at det er nemt at regulere mængden af brus, samt at maskinen er utrolig let at anvende. Det er en stor fordel, hvis børnene i familien også skal have mulighed for at fremstille deres egne drikke. Derved behøver de ikke hjælp fra en voksen. Det vil I sandsynligvis alle sætte pris på i længden.

Endnu en fordel ved denne model er, at den er ledningsfri. Det giver dig mulighed for at placere den, lige præcis hvor du ønsker. Den er derved også let at tage med på tur, hvis du har lyst til dette. Smartson lægger også vægt på Aqvia Exclusives design, der beskrives som luksuriøst sammenlignet med de andre sodavandsmaskiners. Denne model er fremstillet i rustfrit stål og vil derfor pynte i køkkenet. Du behøver derfor ikke at pakke den væk i skabet sammen med de andre køkkenredskaber, men kan i stedet blot lade den stå fremme. Den har flotte detaljer, og dens overflade er skidtafvisende.

Med denne model medfølger der en enkelt vandflaske på en liter. Både låget og bunden er fremstillet i stål. Derudover medfølger der en kulsyreflaske på 425 gram, som cirka rækker til at fremstille 60 liter drikkelse, alt afhængigt af hvor meget brus du ønsker. Modellen har ligeledes et lavt støjniveau.

Prisen er cirka 850 til 1.100 danske kroner, alt efter hvor du vælger at købe den.

SodaStream Genesis

Det populære mærke inden for sodavandsmaskiner ’SodaStream’ har produceret modellen SodaStream Genesis. Denne model er til dig, der ønsker kvalitet til billige penge. Den blev i Smartsons test testvinder sammen med Aqvia Exclusive. Denne gode bedømmelse skyldes, at den er let at anvende, samtidigt med at tilførslen af kulsyre fungerer rigtig godt. Modellen er solid og har samtidigt et flot design.

Har du blot et lille køkken, er denne maskine en fordel. Den fylder nemlig ikke ret meget, og designet medfører, at den sagtens kan stå fremme på køkkenbordet, hvis der ikke er plads i skabene. Den har ydermere ingen ledning, så den kan stå, hvor end du har plads. Det giver dig langt flere muligheder end med de modeller, der blot har en kort ledning.

Der medfølger blot en enkelt vandflaske til denne model samt en kulsyrepatron, som cirka kan producere 60 liter drikkelse, alt efter hvor meget brus du ønsker. Flasken tåler ingen opvaskemaskine, hvilket er en ulempe. Men der er et hav af andre fordele, som gør netop denne model meget populær.

Prisen er cirka 500 til 700 danske kroner, alt efter hvor du køber den.

KitchenAid ARTISAN SodaStream

Denne sodavandsmaskine er til dig, der ikke er ked af at betale ekstra for flere funktioner. Prismæssigt ligger den nemlig i den dyre ende, men den kan også noget, de foregående modeller ikke kan. Ved denne model tilføres brusen ved at trykke håndtaget i højre side ned, og samtidigt viser en lille måler på maskinens front, hvor meget kulsyre, og dermed brus, du har tilført drikken. Denne funktion er utrolig brugbar, da du har godt styr på, hvor meget brus du tilfører hver gang. Når du har fundet det niveau, der passer til dig, kan du meget let tilføre det samme gang efter gang. Modellen er testvinder hos det tyske Expertentesten.de samt topscorer hos det tyske Testberichte.de.

Ligesom alle andre KitchenAid-maskiner er denne også fremstillet i metal. Den har det samme robuste design med de klassiske linjer og farver. Hvis du i forvejen er den heldige ejer af lækkert køkkenudstyr fra KitchenAid, matcher de derved. En ulempe ved sodavandsmaskinen fra KitchenAid er, at den er meget tung. Den vejer 8,8 kilo, så du bør derfor finde en fast plads i køkkenet til den.

Modellen er fremstillet i samarbejde med SodaStream, så modellen bruger kulsyrepatroner herfra. En fordel er dog, at den også kan anvende patroner fra Aqvia. Uanset hvilken patron du vælger at anvende, er der cirka til 60 liter drikkelse på én patron. Det afhænger dog lidt af, hvor meget brus du ønsker. KitchenAid modellen er ledningsfri og anvender tre AAA-batterier.

Prisen ligger cirka på 2.400 danske kroner.

SodaStream Crystal

Modellen SodaStream Crystal adskiller sig fra de fleste andre sodavandsmaskiner, fordi man ikke kan se flasken. Den er gemt væk i selve maskinen, hvilket gør netop denne model meget populær. Det er for mange attraktivt, fordi den derved har et meget neutralt design og derfor let falder i ét med resten af køkkenet. Det populære design er blandt andet en af årsagerne til, at den er topscorer hos det tyske Testsieger.de. Derudover scorer den højt i brugervenlighed, da den både er let at installere og anvende.

Denne model skiller sig yderligere ud, fordi det er den eneste, hvor der medfølger en helt klar glasflaske. Den er meget stilren og kan derfor sagtens bruges direkte til servering både til hverdag og fest. Flasken kan gå i opvaskemaskinen og kan indeholde 0,7 liter. Kulsyrepatronen kan cirka fremstille 60 liters drikkelse , alt efter hvor meget brus du ønsker.

Hvilken er din favorit?

Der findes mange forskellige gode sodavandsmaskiner, som giver din drikkelse den samme lækre smag som den, du finder på hylderne i supermarkedet. Med din egen maskine har du endda mulighed for selv at bestemme, om der skal være henholdsvis meget eller lidt brus i. Du kan ligeledes variere de forskellige smage, så du blandt andet kan fremstille drikke med både cola-, æble-, appelsin- og lemonsmag.

Alle ovenstående maskiner har opnået gode resultater i de forskellige tests. Derfor er det svært at udpege en enkelt som den helt store vinder. Inden du investerer i en, er det derfor vigtigt, at du finder ud af, lige præcis hvilke behov din maskine skal opfylde. Skal den være utroligt god til at tilføre brus, skal den have et stilfuld design, eller er det vigtigste for dig, at den ikke fylder for meget? Og hvor mange penge vil du bruge på den?

Når du skal vurdere, hvor meget maskinen må koste, er det en god ide at tænke over, hvor mange penge I normalvis bruger på boblende drikke i familien. Køber I ofte en masse af disse i supermarkedet, kan det sandsynligvis godt betale sig at investere i en rigtig god sodavandsmaskine, da det kan blive billigere på langt sigt. Det kan også være et godt køb for jer, der ønsker at få et lavere sukkerindtag eller skåne miljøet.

Godt for miljøet

Når du køber sodavand på flasker eller dåse i supermarkedet, er det med til at belaste miljøet, frem for hvis du fremstiller dine drikke i de genanvendelige flasker på din sodavandsmaskine. Jo flere sodavand der købes på flaske og dåse, jo flere skal fremstilles, og det har negative konsekvenser for miljøet. Selvom de mange flasker og dåser returneres igen, så de kan genanvendes, påvirker det miljøet, fordi de skal smeltes om, før de kan bruges igen.

Bruger du i stedet din flaske til din sodavandsmaskine, kan du anvende den igen og igen, uden det belaster miljøet. Nogle af mærkerne, der fremstiller sodavandsmaskiner, er meget opmærksomme på at passe på miljøet. Har du det på samme måde, er det endnu en grund til at overveje, om en af de lækre maskiner skal hjem på dit køkkenbord at stå.

Inspiration til lækre boblende drikke

Mange anvender blot deres sodavandsmaskine til at fremstille enten sodavand eller danskvand, men når du først har investeret i en maskine, er der ingen grænser for, hvad du kan fremstille af lækre drikke.

Selvom det ofte er en del sundere at lave sodavand på din sodavandsmaskine frem for at hente det i supermarkedet, bliver sodavand aldrig helt sundt. Nogle tror, at den sprudlende drik er sund, hvis blot den købes i en light version, men dette er stadig til gene for tænderne. Vil du have et godt alternativ til sodavand, kan du prøve dig frem med forskellige ingredienser på din helt egen maskine. Prøv eksempelvis at tilføje bær eller citrussaft til vandet. Det vil bidrage med en naturlig sødme eller et frisk pust.

Det er også muligt at mikse nogle lækre drinks sammen på sodavandsmaskinen, eksempelvis inden en bytur eller hyggelig aften med veninderne. Du kan vælge at blande citrussaft, ingefær, lidt sukker, mint og en lemonsmagsvariant fra det mærke, din sodavandsmaskine er i. Er du vild med kirsebær, kan du i stedet blande denne smagsvariant med lidt friskpresset lime samt kirsebærsaft. Kombineret med brusen vil disse drinks uden tvivl være et hit. Du kan vælge at tilføje alkohol, hvis du ønsker.

Sodavandsmaskinerne er atter populære

Nogle forbinder sodavandsmaskiner med SodaStream, måske fordi dette mærke allerede blev grundlagt tilbage i 1903, men som du kan se på de ovenstående tests, findes der også mange andre gode mærker.

Selvom sodavandsmaskinerne blev fremstillet allerede i starten af 1900-tallet, blev de først for alvor populære i 1980’erne. Denne popularitet er også til stede i dag, hvor befolkningen er meget opmærksom på både sundhed og miljø. SodaStreams produkter indeholder eksempelvis to tredjedele mindre sukker end almindelige sodavand i butikkerne.

Noget af det absolut vigtigste ved de boblende drikke er, at smagen lever op til den, du kender fra butikkerne. Alene på SodaStreams maskiner bliver der hvert år produceret 1,5 milliarder liter boblende drikkelse verden over, så det tyder på, at rigtig mange er godt tilfreds med det drikkelse, de selv kan fremstille på de mange sodavandsmaskiner. Og mon ikke det fortsætter sådan mange år endnu?

ANDRE POPULÆRE GUIDES