Test – denne metode slipper du bedst af med flisepest

Annonce

Flisepest er et problem der rammer mange danske husejere. Det våde danske klima er desværre perfekte forhold for flisepest, samt alger og andet. Det er et irriterende problem der både er grimt, og som på sigt kan skade fliserne. Men hvordan slipper man bedste af med flisepest, og kommer tilbage til at have rene, pæne fliser? Vi har teste tre forskellige metoder for at slippe af med flisepest: skrabe med sand og kost, skrubbe med brun sæbe eller benytte en algerenser. Hvad der her følger, er en test af, den bedste måde at slippe af med flisepest.

Sand og kost

Den første metode til at slippe af med flisepest på, er ved at sprede sand, typisk fugesand, på fliserne, og så bruge det og en kost til at slibe flisepesten af. Dette er en noget krævende metode, og indeholder en masse hårdt arbejde. På et mindre område kan dette være overskueligt, men på en større terrasse eller i en indkørsel, kan dette være en noget overvældende mængde arbejde.

Det er heller ikke en særlig effektiv metode. Du kan, hvis du lægger meget arbejde i det, slippe af med en smule flisepest, men du kommer ikke af med der hele. Sand og kost kommer heller ikke i dybden, så selv hvis du lykkes med at fjerne meget flisepest, kan dette hurtigt vende tilbage senere på året. Kost og fugesand er altså bedre bare at strø på rene eller rengjorte fliser.

Brun sæbe

Brun sæbe metoden minder lidt om sand og kost metoden. Brun sæbe og vand blandes i et passende blandingsforhold og bruges derefter til at skrubbe fliserne med. Dette er ikke en ligeså hård metode som sand og kost metoden, men kræver stadig en del arbejde og der skal lægges en del fysisk arbejde i det, hvis man skal have et ordentligt resultat. Igen, kan det være overskueligt på et mindre område, men ikke på en hel terrasse eller indkørsel.

Brun sæbe metoden har også det problem, at den, ligesom sand og kost metoden, ikke ligefrem fjerner alt. Den kan fjerne en del, og du vil typisk også kunne fjerne mere, end med sand og kost metoden, men alt i alt er resultatet ikke prangende. Den har også problemet, at den ikke komme i dybden, og dermed kan flisepesten hurtigt vende tilbage senere på året, og så er det bare at starte forfra.

Algerenser

En algerenser er testens sidste bud på en metode at komme af med flisepest på. En algerenser er en form for højtryksrenser der spuler flisepesten af fliserne. På den måde gør den det meste af arbejdet for dig, og er den klart nemmeste og overskuelige metode. Man kan på et par timer ganske let tage ret store områder, og slippe helt af med flisepesten.

Det er dog vigtigt ikke bare at bruge en normal højtryksrenser, da disse kan skade fliserne. En algerenser vinkler vandet så fliserne renses fri for flisepest ganske skånsomt. Derfor kan det også være smart at få hjælp fra en fagkyndig algerenser. På den måde er der styr på udstyret og det hele bliver gjort ordentligt og skånsomt, og alt du skal, er at nyde synet af en ren og pæn terrasse.

En algerenser har dog samme problem som de andre metoder, at den ikke kommer så meget i dybden, at du kan være sikker på at holde flisepesten væk i mere end et par måneder, også selvom den tager stort set alt. Derfor kan det være smart at supplere med en algebehandling. Denne sikrer at alger og flisepest bliver væk, og kræver blot en årlig vedligeholdelse. Typisk vil du kunne få en algerensning og -behandling udført af samme professionelle.