Udsagnet “Bedst i test”

Mange hjemmesider forsøger at henvende sig til brugerne med gode råd og deres egne tests. Hvornår er det egentligt ok at anvende udsagn som ”Bedst” og “Billigst”?

Sammenligningstjenesten Scandilån.com er en af mange hjemmesider, der blandt andet skal overholde både markedsføringsloven og e-handelslovens, når de sammenligner lån og kreditter.

Lovgivningen er blevet skærpet op til flere gange, og man anvender ikke længere denne type af kommunikation hos Scandilån.com. Faktisk er man nødsaget til at gå i den anden grøft og direkte skrive: ” information på hjemmesiden skal ikke ses som fuldt dækkende for alle lån som tilbydes i Danmark”.

Forbrugerbeskyttelse

Man går i dag langt for at beskytte forbrugerne, nogle hjemmesideejere mener også man er gået for langt. Det er ikke bare ved test, at kravene er skærpede. Her startede man med at en test skulle være dokumenterbart med angivelse af kilder eller referencer og datoen for testens udførelse.

Det er i højgrad for at undgå vildledning af forbrugerne, at man har indskærpet overfor virksomhederne, at der skal gælde vise standarder, når man annoncerer via prissammenligningssider.

Alle har et ansvar for at sikre forbrugerne er bedst muligt oplyste, når man benytter sig af tests og sammenligninger på nettet.

Forbrugerombudsmanden på banen

Som led i Forbrugerombudsmandens tilsyn med markedsføringen, kan virksomheder der har prissammenligningssider opleve at modtage orienteringsbreve, der har til hensigt og redegøre for loven samt og eventuelle overtrædelser.

Specielt efter regeringsskiftet i juni 2019 har forbrugerbeskyttelse været mere i fokus end tidligere. Der samarbejdes på tværs af landegrænser i norden for at finde mere et fælles regelsæt på området pga. den store samhandel i Skandinavien.

Markedsføring og hjemmesider er blevet et minefelt med alt fra GDPR og Cookielovgivning til større fokus regelsæt for den enkeltes sides online tilstedeværelse. Det er de senere år blevet langt mere besværligt at have en hjemmeside, og er alt dette altid til forbrugerens fordel?

Brugervenlighed

Der snakkes om en tendens blandt hjemmeside besøgende ”lad os komme videre, klikket”. Mængden af pop ups er steget drastisk, og før man overhovedet kan tilgå hjemmesidens indehold, skal man forholde sig til en lang række ting, som de fleste der ikke arbejder med online markedsføring dårligt kender til.

Derfor klikker man bare ”videre” eller ”ja tak” på automatik, uden at forholde sig til selve den permission man reelt giver. Det er en farlig tendens, da den for forbrugeren har en række konsekvenser, samt at brugervenligheden for hjemmesiden tilsidesættes.

Et stort ønske fra branchen er, at forbrugeren i langt højere grad uddannes til at begå sig online, så man ved man siger ja eller nej til.