Varmepumpe-test – det skal du vide, inden du køber

Overvejer du at investere i en varmepumpe til din bolig, så er der nogle ting, der er gode at vide. Det er en større investering, så det er godt at lave god research, før du foretager dit køb. Du kan læse lidt her og få uddybet mere i denne varmepumpe-guide.

En varmepumpe er en større udgift, men den kan være en god investering. Den kan være den eneste varmekilde i sommerhuset eller kolonihaven, eller den kan supplere i helårsboligen. Det er en nem energiforbedring af huset, der kan tjene sig ind igen efter et antal år. En varmepumpe bruger strøm, men til gengæld kan den spare på din anden varmekilde.

I forhold til fx et jordvarmeanlæg er en luftvarmepumpe meget nem at få installeret. Du behøver heller ikke at få gravet haven helt i stykker. En varmepumpe er god for indeklimaet, og det er en mere miljøvenlig opvarmning end fx et oliefyr.

To typer

En varmepumpe er ikke bare en varmepumpe. Der findes både luft til luft varmepumper og luft til vand varmepumper. Og så er der selvfølgelig mange forskellige af hver slags af forskellig kvalitet.

En luft til luft varmepumpe henter varme fra luften udenfor og overfører den til luften indenfor. Det er den billigste type varmepumpe. Den egner sig godt til sommerhuse og kolonihaver.

En luft til vand varmepumpe henter også varme fra luften udenfor. Den overfører det dog i stedet til vandet i din varmtvandsbeholder. En luft til vand varmepumpe kræver vandbårne radiatorer eller gulvvarme i boligen. Det er en dyrere type varmepumpe, der tager længere tid at installere. Til gengæld kan den spare dig for mange penge i det lange løb

Hvilken varmepumpe skal du vælge?

Det er ikke helt enkelt at svare på, hvilken varmepumpe du bør vælge. Der er mange faktorer der spiller ind. Derfor er det en god idé at få rådgivning fra en professionel, så du kan foretage det bedst mulige valg.

Hvor meget du kan investere, og hvor meget du gerne vil spare, er noget af det, der spiller ind. Luft til vand varmepumper og luft til luft varmepumper er to forskellige prisgrupper. Der er desuden stor forskel på priserne inden for hver af de to grupper.

Dit mest optimale valg påvirkes også af boligens størrelse og energiforbrug. En større bolig har brug for en mere effektiv varmepumpe.

Du bør ikke vælge den billigste varmepumpe, du kan finde. Nogle af de billigere varmepumper er ikke stærke nok til det danske klima. Gå hellere efter effekt end pris. De lidt dyrere varmepumper holder desuden i længere tid.

Forberedelse og installation

Noget af forberedelsen er du allerede godt i gang med. Du laver research og finder ud af, hvad du skal være opmærksom på.

Før køb og installation bør du undersøge, om du skal søge tilladelse til at få installeret en varmepumpe. Det er tilfældet nogle steder. Undersøg også, om du kan få et tilskud eller to. Du kan undersøge i forhold til tilskud fra et energiselskab. Du kan få håndværkerfradrag for at lave energiforbedringer på din bolig. Nogle gange kan du desuden få et tilskud, hvis du fx skifter en gammel varmekilde ud med en nyere og mere miljøvenlig.

Overvej nøje, hvor varmepumpen skal placeres. Den kan støje lidt, så du bør ikke placere den et sted, hvor det vil blive et problem. Få gerne rådgivning omkring pumpens placering.

Det er vigtigt, at din varmepumpe bliver installeret og indstillet rigtigt. Fejl kan resultere i, at den bruger mere energi og dermed ikke giver dig nogen besparelse.

Vedligeholdelse

En varmepumpe kræver ikke meget vedligeholdelse. Den del af den, der står udenfor, skal dog holdes fri for blade og lignende, der kan dække den til.

Det kan være en god idé med et årligt eftersyn, udført af en autoriseret montør. Holder du selv løbende lidt øje med varmepumpen, kan du også fange eventuelle problemer, før de bliver store. Hold øje med pumpens elforbrug og om det pludselig stiger. Hold også lidt øje med, om støjniveauet ændrer sig, og om der er lækager. Opdager du noget, så kontakt en autoriseret montør.

Når din varmepumpe ikke kan mere, og den skal kasseres, skal du køre den på genbrugsstationen.