Brændekløver test – Her er de 5 bedste brændekløvere

Efteråret banker på døren, og langsomt begynder kulden at snige sig ind i de danske hjem. Det betyder, at pejsene igen skal tændes op, eller at du måske lige skal nå at lave de sidste par bål i haven, mens du kan. At kløve brænde kan være en tung og hård proces og give sved på panden, men det behøver det ikke at være. Så hvad skal du egentlig vide om markedets udvalg af brændekløvere? Du får her en omfattende test af de forskellige modeller, der findes.

Hvad skal du gå efter?

Vi har her samlet et par af de produkter, som findes på det store marked, og udvalgt dem som generelt har klaret sig godt og fået gode anmeldelser. Du slipper altså for at lave testen selv, men kan blot nøjes med at læse denne gennemgang. Produkterne er meget forskelligartede og henvender sig derfor til forskellige behov. Du skal blot overveje, hvad dit eget personlige behov er, og hvor meget plads du har til brændekløveren. Følgende produkter undersøges her: 

Testvinder: AL-KO LSV 550/6- Det praktiske, kraftfulde valg

Det skal du vide om AL-KO LSV 550/6:

  • Testens kraftigste med sine syv tons kapacitet
  • Testens tungeste brændekløver med 108 kilo
  • Vertikal kløver med kløvelængde på 25-50 centimeter
  • Let at indstille efter behov

Den første brændekløver, vi skal se nærmere på, er af mærket AL-KO, som producerer et bredt udvalg af haveudstyr. Denne vertikale brændekløver er særdeles let at bruge, idet du blot skal stille det pågældende stykke træ på en platform, som er placeret i en naturlig arbejdshøjde, hvorefter kløveren klarer resten.

Med et tryk på op til syv tons er denne maskine testens kraftigste og kan klare selv de hårdeste stykker træ, og den elektriske motor gør, at den er utroligt nem at bruge. I og med at den er vertikal, er den også nem at have stående i sit skur, fordi den netop ikke fylder så meget i et rum, som en horisontal model ville gøre. Den er derfor praktisk at have med at gøre, og på trods af en kampvægt på lidt over 100 kilo transporteres den let af to robuste plastikhjul.

En kløvelængde på mellem 25 og 50 centimeter gør desuden, at du kan få kløvet meget forskelligt træ, og maskinen er derfor praktisk til dig, der har lidt forskellige behov i løbet af året.

Maskinen er således let at indstille, så du ikke behøver at lade bladet køre sine fulde 47 centimeter til tops, men kan nøjes med mindre, hvis du har at gøre med mindre stykker træ. Brændekløveren indstilles blot med en fingerskrue og sættes i gang. Tohåndsbetjeningen gør ydermere kløveren til et meget sikkert stykke maskineri at håndtere, og du kan derfor roligt benytte denne praktiske kløver til ethvert kløveprojekt, du måtte have.

Kindling Cracker Brændekløver Standard - En billig brændekløver

Det skal du vide om Kindling Cracker Brændekløver:

  • Manuel
  • Børnevenlig
  • Billig, men effektiv
  • Let at opbevare og let at flytte på med sine fem kilo
  • Kløvelængde på 18 centimeter
  • Fås i to størrelser

Denne brændekløver skiller sammen med Stikkan – se nedenfor – sig ud fra resten af testens felt, idet den er manuel og altså ikke bruger motorkraft overhovedet. Brændekløveren er stationær, vejer knap fem kilo og er produceret i rent støbejern. Det betyder, at den først og fremmest er meget sikker, men også kræver lidt mere arbejde end de elektriske brændekløvere, vi ellers ser på.

Kindling Cracker er produceret i ét stykke og består af en sikkerhedsring i toppen og med bladet i midten af to ben. Den fungerer ved, at træet, der skal kløves, placeres i cirklen, hvorefter der slås til den med en hammer. Processen kan virke lidt som en almindelig trækløvning med økse, men er i længden noget nemmere og væsentligt mere præcis. Derudover gør sikkerhedsringen i toppen netop, at den er meget mere sikker end mange andre trækløvere. Toppen sørger nemlig for at stoppe både hammer og hånd i god tid, inden bladet nås.

Denne trækløver er derfor et oplagt valg til dig, der har børn, som gerne vil være med til at kløve træ. Kløveren kan klare træ i en størrelse på op til 18 centimeter, og kapaciteten afhænger naturligvis af dine eller dine børns egne kræfter den dag. Fordelene er mange, men står alle op imod den store ulempe ved kløveren – arbejdet i det. Den er dog særdeles let at flytte rundt på og fylder med sine 18 centimeter i diameter ikke meget i haven eller skuret.

Kindling Cracker er bestemt en god og oplagt løsning til naturmennesket, som nyder det manuelle arbejde i en trækløvning, eller til dig, der ikke skal kløve meget ad gangen. Netop også det, at du kan inddrage dine børn, er en klar fordel ved denne billige model. Kindling Cracker fås i to varianter: denne på 18 centimeter og en XL-model på 22,5 centimeter i diameter.

AL-KO LSH 6, stående - Brændekløveren bedst i test

Det skal du vide om AL-KO LSH 6:

  • Bedst i vores test
  • Testens næst kraftigste med seks tons kapacitet
  • Tung – 98 kilo – men let at flytte på
  • Vertikal kløver med kløvelængde på op til 103 centimeter
  • Let at indstille i tre niveauer efter behov

Tilbage til en elektrisk model – og her en særdeles populær én af slagsen. Denne brændekløver har fået stor ros fra mange sider på grund af sin praktiske størrelse og store ydeevne. Den har således vundet flere forskellige tests i løbet af årene.

Med sine seks tons ydeevne er den testens næst kraftigste brændekløver og kan klare ethvert stykke træ, du byder den. Den har desuden testens største kløvelængde på helt op til 103 centimeter, hvilket betyder, at du kan få kløvet, lige hvad der passer dig.

Denne brændekløver er derfor god til dig, der har forskellige behov i løbet af året, eller som gerne vil have kløvet forskelligartet brænde inden for kort tid.

Ligesom modellen fra Texas er denne kløver også særdeles nem at indstille. Arbejdspladen, som træet stilles på, kan indstilles i tre niveauer, alt efter hvilken størrelse du kunne tænke dig, hvilket gør den utroligt nem at arbejde med. Den elektriske motor gør desuden, at den er nem at benytte, og ligesom den føromtalte model er denne også tohåndsbetjent, hvilket betyder, at sikkerheden også her naturligvis er i orden.

Denne brændekløver vejer knap 100 kilo, men er udstyret med to stærke plastikhjul, så den nemt transporteres rundt. Svejsningerne på maskinen er af utrolig høj kvalitet, hvilket betyder, at det er en kløver, du har i mange år. Det vertikale design gør desuden denne maskine nem at opbevare i skur eller kælder.

Stikkan Brændekløver - Et godt tilbud på en brændekløver

Det skal du vide om Stikkan Brændekløver:

  • Manuel
  • Kraftfuld
  • Lille og diskret
  • Kløvelængde på op til 40 centimeter

Her får du endnu et ekstremt billigt bud på en manuel brændekløver, hvis du er på udkig efter et godt tilbud. Stikkan blev oprindeligt opfundet i Sverige i 1980’erne og er fremstillet af støbejern, og klingen er fremstillet af håndsmedet, hærdet stål. Der er altså i høj grad tale om et stykke kvalitetsværktøj til din have.

Ligesom den anden manuelle model, vi har med i testen her, kræver denne ’maskine’ udelukkende knofedt, og kapaciteten afhænger dermed af, hvor stærk du føler dig.

I modsætning til Kindling Cracker er denne brændekløver dog ikke lige så nem at betjene for børn, og du må derfor som udgangspunkt se dig nødsaget til at klare opgaven selv. Designet gør dog, at vægten af klingen klarer det meste af arbejdet for dig, og du skal derfor ikke bruge lige så mange kræfter på kløvningen af træet sammenlignet med Kindling Cracker.

Hvad denne brændekløver har til fælles med de førnævnte elektriske modeller er, at designet er vertikalt. Et alternativt design gør, at den ser gammeldags ud, men fungerer utroligt effektivt.

Stikkan ligner en sav med utroligt store tænder påmonteret en machetelignende klinge. Den fungerer dermed ved, at du påmonterer kløveren på en vertikal overflade, placerer dit stykke træ i et passende ’hak’ og presser klingen ned over træet, hvorved det kløves. Det betyder, at du får en kløvelængde på op til 40 centimeter, som kan kløves let og uden anstrengelse.

Med Stikkan brændekløver får du altså en manuel, men utroligt effektiv brændekløver, som måske ikke er lige så let at bruge som de elektriske modeller, men som ikke fylder meget som ophæng på brændeskuret eller husmuren, og som har en stor styrke i sig selv. Brændekløveren er oplagt til den lille økonomi, eller hvis du nyder manuelt arbejde i forbindelse med din brændekløvning.

AL-KO KHS 3704 - Bedst til prisen

Det skal du vide om AL-KO KHS 3704:

  • Testens ’bedst til prisen’
  • Kan bruges både vertikalt og horisontalt
  • Testens letteste, elektriske brændekløver med blot 35 kilo
  • Kraftfuld på trods af sin størrelse: kapacitet på 4,1 tons
  • Kløvelængde på maksimalt 37 centimeter
  • Kan let indstilles i fire niveauer

Rosinen i pølseenden er et velkendt mærke i testen her, men må ikke desto mindre nævnes som et særdeles værdigt bud i den elektriske afdeling. Den er noget mindre end sin storebror og markant anderledes end de andre modeller, vi har set på indtil nu, men ikke desto mindre lige så effektiv som de andre maskiner, vi har med i testen her. Og så er prisen utroligt fordelagtig og også testens bedste, når man ser på dén faktor.

Med en kampvægt på blot 35 kilo er denne brændekløver markant lettere end de to andre elektriske modeller, hvilket både er en fordel og en ulempe. Først og fremmest er den utroligt let at flytte rundt med, hvilket betyder, at du let kan opbevare den, og den fylder ikke meget i et rum. Designet gør desuden, at du kan bruge den både vertikalt og horisontalt, og du kan derfor let bruge den på et bord eller tage den med i skoven, hvis du hellere vil det.

Vægten til trods må du ikke tage fejl af kvaliteten, som absolut er sammenlignelige med de to andre elektriske brændekløvere. Du kan derfor ligeledes forvente at have denne brændekløver i mange år. Kapaciteten er dog ikke helt så stor som de andre maskiner. Med sine fire tons kan denne kløver klare forholdsvist hårde stykker træ, men dog ikke så store af slagsen.

Kløverlængden er maksimalt 37 centimeter, hvilket betyder, at denne brændekløver henvender sig til dig, der ikke har et stort brændebehov, men blot kan lide, at en maskine gør arbejdet for dig, de par gange hvor du skal bruge brænde til pejsen eller bålet. Den er utroligt let at indstille efter behov og har således fire forskellige niveauer af kapacitet. Sikkerheden er dog heller ikke her til at tage fejl af og har således, som de andre maskiner, tohåndsbetjening, så du altid roligt kan benytte maskinen.

Konklusion - Sådan vælger du din nye brændekløver

Som med så mange andre produkter på markedet afhænger dit valg af brændekløver naturligvis af dit behov. Skal du bruge en utroligt kraftfuld maskine, som kan kløve selv det hårdeste træ, du kan finde, og skal du have kløvet meget af det, kan en maskine som enten Texas Power Split eller særligt AL-KO LSH 6 roligt vælges. Sidstnævnte er et fint samspil mellem ydeevne og pris, om end prisen er lidt højere sammenlignet med resten af feltet.

Er du dog mere gør-det-selv-typen, og kan du lide muligheden for at have dine børn med i brændekløvningen, vil et oplagt valg være Kindling Cracker, som endda også er en af testens billigste, om end den er manuel. Dette køb skal derfor være til en, som ikke skal kløve meget brænde.

Hvis du lander et sted imellem de to, vil det oplagte valg være AL-KO KHS 3704, som har en utroligt overkommelig pris sammenlignet med sin ydeevne. Et kompakt design og en overskuelig vægt gør, at du let kan opbevare den, hvor end du synes, og du kan let arbejde med den på både arbejdsbordet og i skoven.

ANDRE POPULÆRE GUIDES