Sous Vide Test – Se Top 5 Bedste Sous Vide maskine (2024)

Du har købt et lækkert stykke kød, som skal nydes i aften over et godt glas rødvin. Men for at få mest muligt ud af kødet, skal tilberedningen være perfekt, så hvordan sikrer du det? Du har sikkert før prøvet at give bøffen lidt for meget på panden, så den endte med at blive sej og tør fremfor mør og lækker. Der er heldigvis hjælp at hente. Med en sous vide-maskine er du altid sikret mørt kød fyldt med masser af smag. Foretrækker du grøntsager, æg eller fisk, kan du med fordel anvende sous vide-maskinen til dette formål i stedet. Læs med her, og få hjælp til at finde den sous vide-maskine, der passer til netop dine behov.

Sous hvad for noget?

En sous vide-maskine er et køkkenredskab, som hjælper dig med at tilberede vakuumpakket mad ved at nedsænke det i vand. Sous vide betyder vakuum på fransk. Det er stadig et forholdsvist nyt redskab, og derfor er der mange almindelige køkkenbrugere, som aldrig har stiftet bekendtskab med det før. Kokke på restauranter har derimod brugt denne tilberedningsmetode længe, da det sikrer møre, smagfulde madvarer.

Madvaren, du ønsker at tilberede, skal først og fremmest vakuumpakkes ved hjælp af et redskab til netop dette formål. Sørg altid for at pakke maden ind i poser, der er beregnet til vakuumpakning. Herefter skal sous vide-maskinen tages i brug. Der findes to forskellige typer. Den ene er med vandbad, mens den anden er uden. I typen med vandbad nedsænkes det vakuumpakkede mad derfor direkte i dette, mens du i typen uden vandbad skal bruge en gryde med vand, hvori du nedsænker sous vide-cirkulatoren. Det er vigtigt, at kødet dækkes helt af vandet, så det alt sammen bliver tilberedt ligeligt. Herefter opvarmes vandet til en bestemt temperatur, hvorved maden tilberedes. Tilberedningen tager ofte nogle timer, men du kan blot slappe af imens. Og det er helt sikkert ventetiden værd, når det møre kød er færdigt. Sous vide-maskinen sikrer ensartet tilberedning, så du kan være sikker på at eksempelvis din bøf er rosa hele vejen igennem, når ventetiden er ovre. Du indstiller selv antal minutter og grader på din sous vide-maskine, så du kan helt selv bestemme, om du ønsker en rød, rosa eller gennemstegt bøf. Det samme gør sig gældende, hvis du i stedet tilbereder fisk, grøntsager eller andet. Når uret på sous vide-maskinen rammer nul, klipper du vakuumpakken op. Er det kød, du har tilberedt, skal du stege det ganske kort tid på panden ved en høj temperatur. Så får det en lækker stegeskorpe, som blot gør det møre kød endnu mere tiltrækkende. Har du i stedet tilberedt grøntsager, kan du selv vurdere, hvorvidt du ønsker, om det skal have en tur på panden eller ej.

Bedst i test

Er du på jagt efter et af disse fantastiske køkkenredskaber, men ved du ikke præcis hvad du skal kigge efter, når du står foran butikshylden med de forskellige slags? Så skal du læse med her. Der er nemlig lavet forskellige test på maskinerne, så du har noget at gå efter, når du skal vælge lige præcis den, der skal stå hjemme i dit køkken. De forskellige sous vide-maskiner har gennemgået flere tests, hvorudfra eksperter har vurderet, hvilke modeller der er de bedste.

Testene, som du bliver præsenteret for her i artiklen, er tests fra det danske forbrugerråd Tænk, den norske testside klikk.no samt det svenske Råd & Rön. Der er blevet testet mange forskellige produkter, og derfor har du en god mulighed for at finde præcis den, der opfylder dine behov. Der er både testet sous vide-maskiner med og uden vandbad.

Testvinder: OBH Nordica 7948 Precision

Er du på udkig efter en utrolig god sous vide-maskine, som kan mætte mange munde? Så bør du se nærmere på denne fra OBH Nordica. Den indeholder vandbad og er både testvinder hos det danske forbrugerråd Tænk samt det svenske forbrugerråd Råd og Rön. Maskinen er både brugervenlig, af høj kvalitet og har en stor kapacitet. Den lægger dog også i den dyre ende af prisskalaen, så den er til dig, der ønsker at betale for at få ekstra god kvalitet. Sous vide-maskinen har en indbygget cirkulator, som sørger for at vandet er i konstant bevægelse. Derfor bliver maden tilberedt med en jævn temperatur. Den gode temperaturpræcision er utrolig vigtig, da den sikrer en nøjagtig tilberedning og derfor et bedre resultat. Der medfølger en tids- og temperaturguide, så du altid har mulighed for at se, hvordan lige præcis dine madvarer skal tilberedes for at blive perfekte. Derved får du både møre bøffer, saftige stege, friske grøntsager og veltilberedte æg.

På maskinen er et temperaturdisplay, som giver dig mulighed for at holde øje med tilberedningen. Temperaturen kan indstilles til alt mellem 30 og 90 grader, så du har mulighed for at vælge mange forskellige tilberedningsintervaller.Sous vide-maskinen fra OBH Nordica har en stor kapacitet, da den vejer fem kilo, når den ikke er fyldt med vand. Maskinens maksimale vandmængde er ni liter, så du har altså også mulighed for at tilberede store stege med en vægt helt op til tre kilo. Effekten er på 2000 watt. Den store maskine er energivenlig, hvilket er en fordel, da den ofte er i gang med tilberedningen i flere timer af gangen.

Er der børn i huset, kan du være helt tryg. Den får nemlig ikke så høj en overfladetemperatur, at den kan gøre skade, hvis man rører ved den, når den er i brug. Derudover er den nem at tømme for vand. Der medfølger ikke en vakuummaskine, så den skal købes ved siden af. Prisen varierer cirka mellem 1.550 til 3.000 danske kroner alt efter, hvor du køber den. Kig dig derfor om nogle forskellige steder, inden du hiver dankortet op af lommen. Vi har forsøgt at finde de bedste priser til dig, og er kommet frem til ovenstående forhandlere. 

Steba SV100 prof

En anden testvindende model er denne Steba SV100 prof, som er af typen uden vandbad. Denne cirkulator skal altså nedsænkes i en gryde med vand, som sørger for at opvarme vandet til den indstillede temperatur. Den er testvinder hos den norske testside klikk.no, og det er der flere forskellige årsager til.

Denne sous vide-maskine er blandt andet god til hurtigt at opvarme vandet, hvilket er en fordel, så maden kan nedsænkes, når vandet har den ønskede temperatur. Det tager den eksempelvis blot 17 minutter at opvarme vandet fra 20 til 56 grader. Det til trods for, at det er en stor maskine, som har en kapacitet på 30 liter vand. Selve cirkulatoren vejer cirka to kilo, hvilket er meget for denne type uden vandbad. Den har en kapacitet på 1500 watt, hvilket er med til at sikre den hurtige opvarmning. Dens størrelse medfører, at der skal anvendes en stor gryde. Brug gerne en gryde med en minimumshøjde på 15 centimeter, så cirkulatoren kan placeres hensigtsmæssigt. Temperaturen kan indstilles mellem alt fra fem til 99 grader. Det store temperaturinterval medfører, at du har rig mulighed for at tilberede maden på mange forskellige måder. 

Steba sous vide-maskinen er et rigtig godt køb for dig, som er nybegynder, men som ønsker en maskine af høj kvalitet. Den ligger i den høje ende af prisskalalen, men du får til gengæld en masse kvalitet for pengene. Derudover er den nem at betjene, fordi den har et godt, brugervenligt display som både informerer om temperatur samt tid.

Den har et flot, enkelt design og er lavet i rustfrit stål. Derved sikrer du, at denne holder sig pæn og stilren selv efter lang tids brug. Der medfølger ingen vakuummaskine, så denne skal købes ved siden af. Prisen varierer cirka mellem 1.550 til 1.900 danske kroner alt efter, hvor du køber den.

Melissa 16310170, 6L

Er du på udkig efter en sous vide-maskine, som ikke må koste meget, men som stadig har de basale funktioner? Så kan du med fordel se nærmere på denne Melissa 16310170 model. Modellen er af den type, der indeholder vandbad, og den er topscorer hos det danske forbrugerråd Tænk samt hos det svenske forbrugerråd Råd og Rön. Den kan blive din for blot cirka 500 danske kroner.

Modellen er en af de mindre, da vandbadet maksimalt kan indeholde seks liter vand. Det er cirka en tredjedel af, hvad de store sous vide-maskiner kan indeholde. Det er dog nok til at servere kød til en familie på to til fire personer. Denne maskine er altså ideel til en børnefamilie, som ønsker mørt og kraftfuldt kød uden de helt store omkostninger. Der er i modellen en indbygget bøfholder, som gør denne specielt anvendelig til at tilberede kød. Bøfholderen sikrer et godt samt præcist resultat.

Derudover har denne maskine et lavt energiforbrug, hvilket er godt, da den med fordel kan anvendes til langtidsstegning. Timeren kan sættes til alt imellem 30 minutter til 72 timer. Modellen har også en lav brandrisiko, hvilket hovedsageligt er en fordel, hvis du har kød til tilberedning natten over.

Temperaturen i sous vide-maskinen fra Melissa kan sættes til mellem 45 og 90 grader. Intervallet er ikke nært så bredt som i mange andre maskiner, hvilket hænger sammen med prisen, men det giver dig stadig mulighed for at tilberede møre og smagfulde madvarer. Maskinen vejer 2,8 kilo, når den er tømt for vand.

Den er fremstillet i rustfrit stål med en base af plastik. På siden er monteret et display, der viser temperaturen såvel som tiden. Der er ligeledes et glasvindue, som giver dig mulighed for at kigge på maden under tilberedning, hvis du har lyst. Den er let at rengøre og har en ledning på hele 92 centimeter.

Steba SV50

Hvis du er på udkig efter en maskine, som kan hjælpe dig med at tilberede mange forskellige slags fødevarer, er denne Steba SV50 model et rigtig godt køb. Den er både god til at tilberede kød, grøntsager, kartofler og fisk. Den er topscorer både hos det danske forbrugerråd Tænk samt det svenske forbrugerråd Råd og Rön.

Modellen er typen uden vandbad. Derfor skal cirkulatoren sættes ned i en gryde med vand for at tilberede maden. Den vejer blot 1,2 kilo, hvilket gør den til en af de lette sous vide-maskiner. Har du planer om at bruge den andre steder end derhjemme, er den derfor utrolig let at medbringe.

Den ligger cirka i midten af prisskalalen med en pris på mellem 750 og 1.200 danske kroner. Den lette maskine har flere markante fordele. Den kan blandt andet varme vandet mellem alt fra nul til 90 grader, hvilket giver dig stor mulighed for at tilberede på vidt forskellige måder. Muligheden for den lave temperaturindstilling medfører, at den kan have et meget lavt energiforbrug. Husk dog at anvende en vis temperatur, når du tilbereder kød, så bakterierne med sikkerhed slås ihjel. Derudover er det en stor fordel, at denne maskine ikke larmer særlig meget. Det vil du helt sikkert blive glad for, hvis du vælger at langtidstilberede maden, så maskinen skal være tændt hen over natten.

Denne model fra Steba er meget robust og fremstillet i rustfrit stål. Den betjenes ved hjælp af en enkelt drejeknap og er derfor ligeledes brugervenlig. Et display på toppen viser både temperatur samt tid. Tiden kan sættes helt op til 99 timer, hvilket er meget sammenlignet med de fleste andre modeller. Der medfølger ingen vakuummaskine, så denne skal tilkøbes ved siden af.

Gode råd til sous vide-nybegynderen

Er det første gang, du giver dig i kast med en sous vide-maskine, er det en rigtig god ide enten at læse om den på nettet eller spørge om gode råd i din lokale forretning. Her får du dog nogle basale råd med på vejen, som sammen med sous vide-maskinen vil sikre dig en optimal smagsoplevelse.

Inden du vakuumpakker eksempelvis kød, er det en rigtig god ide at marinere det. Anvender du en varm marinade, skal du lade den køle af, inden kødet vakuumpakkes, da der ellers kan ske skade på posen. Dette ville være rigtig ærgerligt, da det højst sandsynligt vil forhindre dig i at opnå det ønskede resultat.

Derudover skal du altid sørge for at anvende vakuumposer, der er beregnet til formålet, da de er særligt kraftige og derved sørger for at holde på saft, smag og vitaminer. Læg altid først maden i vandbadet, når den ønskede temperatur er opnået, og lad den blive heri indtil tiden er gået. Velbekomme!

ANDRE POPULÆRE GUIDES