Dyne test

Næsten alle ved, hvor vigtig en god nattesøvn er. Naturligvis kan vi alle klare os, selvom vi har en enkelt eller to nætter, hvor vi ikke får sovet lige så længe eller lige så godt, men i gennemsnit bør vi alle få 6-9 timers kvalitetssøvn hver nat, da dette har en masse helbredsmæssige fordele samt bidrager til generelt velvære. I jagten på en god søvn er der mange skyts, du kan tage i brug. At have en ordentlig seng med en god madras kan være første step. Dernæst bør du se på, hvad du har af hovedpude og ikke mindst dyne. En for varm dyne vil gøre, at du sveder, hvilket vil forringe din nattesøvn – og hvis det omvendte er tilfældet, altså at du fryser, så vil din nattesøvn desværre også forringes.

Vælg den rigtige dyne – bedste dyne test

Der er også stor forskel på, om det er en let eller tung dyne, du har, og vi foretrækker alle noget forskelligt, hvorfor vi bør forsøge at finde lige præcis den dyne, der passer bedst til os og vores individuelle behov. Søvn er nemlig en af de ting, du ikke kan undvære, og sammen med mad og drikke er søvn derfor livsvigtigt. Så hvorfor ikke opnå den bedst mulige søvn, så du både kan have det bedre, være gladere og leve sundere?

I denne artikel ser vi nærmere på, hvilke forskellige dyner du kan finde på markedet, og hvad de hver især gør godt for.

Testvinder: Snedronningen – Sval Ringsted dundyne

Denne dyne består af intet mindre end 100% gåsedun, og betrækket består af 100% hvid egyptisk bomuldsfintbatist. Du får altså virkelig kvalitet for pengene, og dynen har tilmed en bæreevne på 13, hvilket er i den høje ende. I dynen finder du tilmed såkaldte ”kanalvægge”, hvilket betyder, at dynen består af kamre, der ikke er syet helt sammen. Dette medvirker til, at dunene fordeles bedre i dynen, og dynen giver derfor bedre varmefordeling. Snedronningen koster 4999,00 kr. og måler 140×200 cm. Den fås også som dobbeltdyne.

Svinedrengen – Lun Ringsted dundyne

Med sit kreative navn er Svinedrengen vores andet bud på en god dyne. Denne dyne består nemlig af 90% moskusdun, og betrækket er lavet af 100% hvid bomuldssatin. Dynen koster 3.399 kr., og indholdet af moskusdun har den effekt, at dunene ”griber” hinanden og derfor hænger sammen, hvilket betyder, at du slipper for følelsen af en dyne, der klumper sammen i klynger.

Du får derfor en varm dyne i Svinedrengen, og du er sikret god fordeling af fyldet, uanset hvor uroligt du ligger.

Dobbeltdyne af gåsedun

Dynen her er en eksklusiv dobbelt luksusdyne, der kommer fra tyske ”Paradies”. Den koster 3.700 kr. og har en fremragende fyldkraft grundet ekstra store gåsedun. Som lidt ekstra godt til samvittigheden kan du tilmed glæde dig over, at Paradies opdrætter sine egne fugle, hvorfra de får dunene. De garanterer derfor, at de ikke bruger dun fra håndplukkede gæs.

Dynens bæreevne er på 12, og betrækket består af 100% bomuld, som er vævet ekstra fint.

Gåsedunsdynen ”Alice”

Alice-dynen kommer også fra det tyske firma Paradies, og den ligger til kun 2.500 kr. Bæreevnen svarer til 12 på den danske skala, hvilket er i den høje ende, og dette sikrer dig en rigtig god dyne til pengene. Den er ligeledes betrukket af 100% fintvævet bomuld.

Sirius moskusdyne

Dynen fra Sirius er en af artiklens billigste dyner til 1999,00 kr. Det gør den dog ikke ringere, for i denne dyne får du nemlig en helårsdyne af rigtig høj kvalitet. Luksusdynen er danskproduceret og har en bæreevne på 11. Den består af 90% hvide moskusdun og 10% småfjer, og lige netop moskusdunene har en ekstra høj isoleringsevne, samtidig med at de er meget lette. Dynen består tilmed af indre kanalvægge, der som før nævnt medvirker til, at fjer og dun bliver mere jævnt fordelt i dynen. Betrækket består af 100% bomuld, og dynen har ovenikøbet en garanti for, at der ikke er husstøvmider i den, og den er desuden Øko-Tex certificeret. Alt i alt en god allergivenlig dyne til en god pris.

Silkedyne med mulberry-silke

Så kom vi til artiklens billigste dyne. Den koster nemlig kun 599,00 kr. Den er derfor perfekt til den studerende eller blot til dig, der ikke har lyst til at bruge særligt mange penge på en ny dyne. Dynen er en helårsdyne, og fyldet består af silke, der både er åndbart og antibakterielt. Betrækket er af 100% bomuld, og fyldet vejer i alt 1630 gram, hvilket betyder, at du har at gøre med en ret let dyne.

Optimale betingelser for optimal nattesøvn

Der er flere ting, du kan gøre, hvis du er interesseret i den bedst mulige nattesøvn. Nattesøvnen bliver nemlig påvirket af rigtig mange ting, og mange af tingene har du selv mulighed for at ændre på – endda rigtig nemt. Herunder følger en liste over ting, der kan forbedre din nattesøvn:

1. Frisk luft

Den friske luft kan både gavne dig og dit soveværelse, og du kan derfor nemt slå to fluer med ét smæk. Det, du kan gøre, er nemlig at gå en dejlig aftentur, lige inden du skal sove. Den behøver ikke at være lang; faktisk kan blot 15 minutter gøre det. I den tid du går tur og afstresser krop og sind, lader du vinduet i dit soveværelse stå åbent, og når du kommer tilbage igen, har du et udluftet soveværelse, der vil forbedre din søvn væsentligt.

2. Optimal temperatur i soveværelset

Under dette punkt kommer udluftningen også lidt ind, for forskning har vist, at den optimale temperatur at sove i er omkring 18-19 grader. Det lyder måske af lidt, hvis du er vant til, at din stue er 23 grader, men husk på, at du sover med en (forhåbentlig god) dyne, og du derfor holder varmen bedre. Derudover er din krop også så klog, at den automatisk skruer ned for din forbrænding, så du lettere kan holde varmen, når du sover. Denne funktion kommer helt fra urtiden.

3. Næring inden sengetid

At spise rigtigt er måske ikke noget, mange tillægger værdi, når de skal sove. Men ikke desto mindre kan kosten faktisk have en stor effekt på din søvn – positiv som negativ. Hvis du eksempelvis indtager store mængder koffein, herunder cola, te og kaffe, så vil din søvn påvirkes negativt heraf. Det samme gør sig gældende, hvis du indtager store mængder sukker, lige inden du skal sove. Du kan dog også påvirke søvnen i den positive retning, hvis du spiser rigtigt. Og hvad er så det? Jo, nu skal du høre. Undersøgelser har nemlig fundet ud af, at vi sover bedre, hvis vi indtager kulhydrater inden sengetid. Faktisk kan du optimere din søvn ved at indtage langsomme kulhydrater i form af for eksempel rugbrød, en lille skål havregryn eller lignende. Og glem nu myten om, at de feder, for det gør de kun, hvis du spiser mere, end du forbrænder i løbet af hele dagen.

4. Motion

Vi har alle prøvet at have en ekstra aktiv dag, hvortil søvnen om natten bare var lige i øjet. Dette er ikke uden grund. At dyrke motion giver bedre søvn, har mange studier vist, og faktisk kan blot en halv time dagligt gøre det. Så snup cyklen, gå en tur med hunden eller meld dig til Zumba – alt har effekt. Dog skal du forsøge at huske at drikke den ekstra væske, din motion muligvis giver dig lyst til, i løbet af dagen. Drikker du for meget inden sengetid, vil du nemlig få afbrudt nattesøvnen af tissepauser, og det duer ikke.

5. Komfort

Endnu en vigtig ting i kampen om god søvn er naturligvis komforten. Vi kommer ikke udenom, at man altså ikke sover særligt godt på en hård sovesofa hos sin veninde. En god trykaflastende madras, en ergonomisk pude og den perfekte dyne er vejen frem. Sidstnævnte to ting kan du tilmed vælge at peppe yderligere op med noget lækkert dyne- og pudebetræk i eksempelvis silke. Silke virker nemlig fugtafledende og er utrolig blødt mod huden, hvilket kan give bedre søvn. Vil du have tips til den rette dyne? Så læs blot videre.

Men hvorfor bruge så meget tid på at vælge dyne?

Det kan umiddelbart virke som mange penge, overvejelser og tid at lægge i en dyne – for er det ikke bare en dyne? Men det er det faktisk ikke bare. En god søvn er nemlig ikke at kimse af, for ikke nok med at det er rart at sove godt og dejligt lige nu og her, så bærer god søvn også en masse positive sundhedseffekter med sig. Læs bare mere om det her.

Du sover nemlig omkring en tredjedel af dit liv, og derfor giver det mening for de fleste, af søvnen er meget vigtig. Her er derfor 5 ting, du kan opnå ved god søvn:

1. Regenerering af kroppen

Når du sover, regenereres kroppen. De skader, den har lidt i løbet af dagen (som er helt uundgåelige og sker, fordi du er i live), bliver således ordnet om natten. Dette skyldes, at din krop under søvnen frigiver en masse hormoner, der sender signal om, at kroppen nu skal genopbygges.

2. Bedre immunforsvar

Søvn styrker immunforsvaret, fordi vi i kroppen har et bestemt protein, der står for bekæmpelsen af forskellige infektioner. Proteinerne bliver hovedsageligt dannet, mens du sover, og derfor vil du opnå et underskud af disse, hvis ikke du sover nok.

3. Sundere hjerne

Det er, når du sover, at hjernen lagrer alle de ting, du har oplevet og lært igennem dagen. Under REM-søvnen bliver dine minder nemlig lagt på plads i hjernen, hvilket gør, at du kan huske dem igen senere. Du vil derfor også have nemmere ved at lære nye ting, hvis du sover nok.

4. Sundere vægt

Folk, der sover for lidt, er oftere overvægtige. Grunden til dette er, at kroppen udskiller hormonet ”kortisol”, hvis ikke du sover nok. Kortisol øger appetitten, og du kommer derfor meget nemmere til at spise mere, end du har brug for. For at få de bedste betingelser for en sund vægt bør du derfor sove 7,7 timer om natten i gennemsnit, viser forskning.

5. Bedre humør

Dette punkt behøver ikke særlig meget uddybelse, for når du er udhvilet og frisk, er din tålmodighed og dit humør også væsentligt forbedret. Dette vil derfor både gavne dig og ikke mindst dine venner, familie og kollegaer.

Første skridt: Søvnritualer

Søvnritualer betyder, at du har en bestemt rutine så at sige. Det betyder altså, at uanset hvor surt du synes, det er, bør du forsøge at stå op og gå i seng på samme tid hver dag. Gør du det, vil din krop finde en naturlig rytme, og du vil både sove bedre, når du sover, og du vil være mere frisk, når du er vågen. En anden ting, du kan gøre, er at undgå blåt lys en time inden sengetid. Blåt lys kommer fra diverse skærme såsom mobiltelefoner, fjernsyn og lignende, og det er bevist, at dette forstyrrer søvnen rigtig meget. Hvis der tilmed er andre ting, du kan komme i tanke om, som du finder afstressende, så gør også dem til en del af dit søvnritual. Om det er en kop varm te, en gåtur med hunden eller lidt rolig musik i ørerne, så gør det.

Vi håber, at du efter denne artikel er blevet klogere på, hvad en god søvn kan gøre ved dig og din krop. Vi håber også, at du er blevet udstyret med en række forslag til, hvordan du selv kan forbedre din søvn, så du kan få gavn af alle søvnens positive effekter. Det bedste af det hele er, at du kan begynde allerede i aften. Husk derudover også på ordsproget: ”Mange bække små gør en stor å”. Det handler nemlig ikke om, at du skal indføre samtlige råd i din hverdag, men derimod blot at du kan tage det fra artiklen, som du føler, at du kan bruge. Selv små ændringer vil nemlig kunne mærkes, og hvis du stille og roligt opnår bedre søvn hver nat, vil overskuddet til lidt flere ændringer muligvis også blive større. Rigtig god fornøjelse med projektet og god dynejagt.

ANDRE POPULÆRE GUIDES