Hovedpude Test – Top 5 bedste hovedpuder (2024)

Det er enormt vigtigt at finde den bedste hovedpude. Den bedste hovedpude sikrer dig den bedst mulige nattesøvn, og nattesøvnen danner grundlag for din dag og ikke mindst din generelle sundhed. At sove godt om natten er således livsvigtigt, og det er derfor meget vigtigt at have en god hovedpude og dyne, så du giver dig selv og din krop de bedste forudsætninger for at hvile optimalt, regenerere sig selv til næste dag og gøre dit liv lettere.

Vi kender jo netop alle til den efterfølgende dag, der er ekstra hård at komme igennem, hvis nattesøvnen ikke har været, som den burde, og vi vil derfor for alt i verden gerne undgå denne situation. Der er naturligvis også andre faktorer, der spiller ind i kampen om en god nattesøvn, og både dem samt anbefalinger til en god hovedpude finder du lige her. Disse tips er derfor din genvej til den gode nattesøvn, som skal sikre, at du kan vågne op frisk og veludhvilet, hvorved du kan levere hundrede procent på enten arbejdet, i skolen eller bare i forbindelse med resten af dagens gøremål.

Bedre nattesøvn med optimale betingelser – bedste hovedpude

Søvn er livsvigtigt – så langt så godt. Men hvordan giver du kroppen de bedste forudsætninger for at sove godt? Det er der faktisk rigtig mange bud på. Eksempelvis har temperaturen i det rum, du sover i, indflydelse på din søvnkvalitet. Den bedste søvn opnås således ved soveværelsestemperaturer omkring 18-19 grader. Derudover er det også vigtigt, at du husker at lufte ud i dit soveværelse, inden du ligger dig. Frisk luft bidrager nemlig til en bedre søvn, og ved at lufte ud fjerner du også noget af fugten i rummet, der også kan forringe din søvnkvalitet. Så udover blot at forbedre din søvn gavner du også indeklimaet, og du reducerer sandsynligheden for forekomster af skimmel eller andre fugtrelaterede forekomster.

Gode puder og dyner gør ligeledes en verden til forskel, når du skal sove. Du skal ligge godt, for du bruger trods alt (formentlig) mindst 6 timer hver nat. Madrassen har også stor effekt på din sovekomfort, hvorfor du med fordel også kan sætte ind der. Men hvad kan du mere gøre? Faktisk spiller væske og mad også en stor rolle. At drikke for meget væske inden sengetid vil medføre, at du skal på toilettet i løbet af natten – ergo får du en afbrudt nattesøvn. Dette forringer søvnkvaliteten betragteligt.

Kosten kan påvirke din søvn

Derudover kan du faktisk også forringe søvnkvaliteten ved at spise det forkerte, inden du ligger dig. Mad- og drikkevarer der forringer din søvn er eksempelvis koffeinholdige drikkevarer, sukkerholdige fødevarer eller meget store måltider generelt. Dog har forskningen fundet ud af, at kulhydrater inden sengetid giver en bedre søvn for rigtig mange, og du kan derfor med fordel spise eksempelvis en rugbrødsmad med lidt pålæg, inden du skal sove. Således vil du både give din krop langsomme kulhydrater til fordel for din søvn samt protein til dine muskler, hvilket især er en fordel, hvis du træner.

Disse generelle kosttips er i alle tilfælde gode at have in mente, idet man jo først og fremmest skal give sig selv de bedste forudsætninger for en god nats søvn, hvorefter man kan begynde at spekulere på, om man så tilsvarende har de rette materialer og produkter til at facilitere den gode søvn. Mere om dette herunder.

Testvinder: Dunpuden ”Heaven by BN”

Denne dunpude er et godt bud på en hovedpude af højkvalitet. Hovedpuden har fyld af gåsedun, har en bæreevne på 10 og består af 100% bomuldscambric. Gåsedunene har flere positive effekter. For det første er puden let og har en god fylde. Derudover isolerer gåsedun rigtig godt, hvilket betyder, at puden har førnævnte bæreevne på 10, hvilket er højt for en pude. Bæreevnen fortæller nemlig noget om, hvor gode dunene er til at holde på varmen.

Puden fås i tre forskellige højder, så du nemt kan finde lige præcis den, der passer til din nakke og ikke mindst liggestilling. En mellempude er optimal til den, der sover meget på ryggen. Puden koster 800 kr., og den er derfor til både den studerende (der muligvis har sparet lidt op) eller den person, der ikke har noget imod at bruge lidt ekstra penge på en god kvalitetspude. På hjemmesiden får du tilmed gratis levering, 30 dages returret og ikke mindst prismatch. Puden er som en ekstra bonus produceret i Danmark.

Specialpuden ”Temprakon Airpillow”

Puden fra Temprakon er en specialpude med mange funktioner. Den har nemlig både Temprakon 3D-betræk for optimal temperaturregulering, og dens underside består også af MESH, der giver en bedre luftcirkulation, og derfor sikrer dig en bedre hovedpudetemperatur i løbet af natten. Airpillow er en trykaflastende og utroligt støttende hovedpude fra danske Temprakon.

Airpillow fra Temprakon består af en såkaldt ”memory kerne”, der betyder, at puden er trykaflastende og ergonomisk. Puden er ligeledes fugtafledede, hvilket kan være en fordel, hvis du har tendens til at svede meget om natten. Specialpuden fra Temprakon ligger til 799 kr. og er produceret i Danmark. Fragten på puden og hjem til dig er gratis.

Dunpuden med andedun

I hovedpuden med andedun finder du intet mindre end en 3-lagsopbygning med dun i begge ydersider. Andedunene er af højeste kvalitet, og det betyder også, at de er renere end rene. Betrækket er af 100% bomuld, og det er tilmed ubleget, hvilket betyder, at produktionen af puden har været mere skånsom for miljøet. Puden er produceret i Danmark og garanteret 100% fri for kemikalier.

Denne pude er altså et godt allround valg, hvis du leder efter en god pude til din seng. Puden ligger til en pris på 900 kr. og er produceret i Tyskland. Den er 60×60 cm, og du opnår fri fragt ved køb af denne pude.

Den justerbare hovedpude

Denne hovedpude er justerbar, hvilket i hovedpudekontekst betyder, at du selv kan justere på mængden af fyld i puden. Du kan derfor selv tilpasse, hvor hård eller blød din pude skal være, således at du får de mest optimale søvnbetingelser. Pudebetrækket er endnu engang af 100% bomuld og ligeledes ubleget samt produceret i Danmark. Denne pude er til dig, der godt kan lide at ligge helt perfekt, og til 250 kr. kan selv de studerende få fingrene i den. Den tysk producerede pude fås ligeledes med fri fragt.

Tempur Millennium Large Ergonomisk pude

Puden Tempur Millennium er en pude, der består af memory foam – altså skum, der former sig efter dit hoved og nakke og giver dig optimal komfort. Den ergonomiske pude er derfor aflastende for både nakke og skuldre, og puden tilpasser sig dit hoved og din soveposition, så du får optimal støtte hele natten – uanset hvor ofte du ændrer sovestilling gennem natten.

Puden er betrukket med blødt Aloe Vera betræk og er til dig, der måske døjer med nakkesmerter eller blot gerne vil ligge rigtig godt. Puden måler 70×40 cm og er omkring 14 cm høj. Den koster 679 kr. og ligger dermed i den lave prisende af puderne i denne artikel. Den egner sig dermed rigtig fint til den, der ikke er villig til at investere alt for mange penge i sin hovedpude.

Visco Queen hovedpude

Denne pude er en trykaflastende pude i memory foam. Puden har en unik form med ekstra tykkelse lige der, hvor din nakke er, så den er tilpasset perfekt til kroppens konturer. Den fungerer aflastende og støttende for både nakke, hoved og skuldre, og betrækket er blødt og lækkert Aloe Vera betræk. Visco Queen måler 48×32 cm og er med sin pris på blot 299 kr. artiklens billigste pude. Pudens højde varierer grundet konturerne, men den er mellem 9 og 11 cm.

Emma Puden

Denne pude fra Emma er udviklet med henblik på at kunne bruges af og tilpasses til enhver. Den består af tre forskellige skumlag, som kan bruges enten sammen eller hver for sig i den konstellation, der giver bedst mening for lige netop dig. De tre skumlag holdes sammen af et blødt og elastisk betræk, som er skabt til at varmeregulere helt optimalt i løbet af natten. 

Det første lag i puden består af Airgocell-skum, som er superblødt. Skummaterialet har åbne luftporer, hvilket er med til at sikre, at puden holder sig kølig hele natten.

Det mellemste lag er fremstillet af HRX-skum, hvilket er med til at sikre optimal støtte og trykaflastning, uanset hvilken position du sover i.

Det sidste lag i Emma-puden består af viskoseelastisk memory foam. Dette lag former sig blødt efter dit hoved og sikrer optimal trykfordeling.

Der er stor forskel på, hvordan din pude bør være, afhængigt af hvordan du sover. Sover du på siden, bør din pude være relativt høj, og du bør derfor beholde alle tre lag i din Emma-pude. Du skal således blot vende den, alt efter hvilken side du foretrækker at have øverst. Sover du på ryggen, er det optimalt at benytte dig af to ud af tre lag i Emma-puden. Prøv dig frem, og find den kombination af lag, der giver bedst mening for dig. Sover du på maven, er det bedst at nøjes med et enkelt skumlag. Igen skal du altså blot i gang med at teste, hvilket lag der – ifølge dig – føles skønnest at sove på.

Da de forskellige skumlag i denne pude fra Emma kan kombineres på kryds og tværs, kan puden tilpasses enhver. Uanset hvordan du foretrækker at sove, kan puden få den højde, der passer til netop dig. Samtidig giver de tre individuelle skumlag dig mulighed for at finde den fasthed, der matcher dine præferencer.

Gavnlige effekter af god søvn

En god nats søvn er ikke bare rar, den er også sund og ikke mindst nødvendig for dig og din krop. Faktisk sover vi alle op imod en tredjedel af vores liv – nogle en del mere, og søvn er en livsvigtigt ting for os ligesom som mad og drikke. Søvn er som ”livets vitaminpille”, og den bidrager med langt flere gavnlige effekter, end du måske umiddelbart ved af. Vidste du for eksempel, at din krop genopbygger dens væv, mens du sover? Når du er vågen, er dine organer selvsagt meget aktive, hvilket nedbryder dem, og om natten bliver de derfor genopbygget. Dette sker som følge af en masse hormoner, der bliver frigivet under søvnen, og som sender signal til din krop og hjerne om at genopbygge sig selv.

Søvn styrker tilmed også immunforsvaret. Eksempelvis har vi et bestemt protein i kroppen, der bekæmper forskellige infektioner, og disse proteiner bliver ikke dannet i store nok mængder, hvis ikke vi sover nok. Det er også, når du sover, at dagens informationer bliver lagret i din hjerne. Begivenheder oplevet i løbet af dagen bliver nemlig ”sat på plads”, og dette sker især under REM-søvnen – den dybe del af søvnen.

God søvn er lig med godt humør

Derudover bidrager søvn til bedre humør, nemmere indlæring, bedre blodtryk og mange flere ting. Der er derfor rigtig god grund til at prioritere søvnen. Forskning har tilmed vist, at dårlig søvn kan være kilden til fedme, idet folk, der sover 7,7 timer eller mere om natten, generelt er mere slanke en de, der ikke gør. Dette skyldes, at kroppen i søvnen regulerer mængden af hormonet ”kortisol”, der også er kendt som stresshormonet. Med meget kortisol i kroppen vil du opleve en større appetit, og hvis du ikke tænker dig om, så sætter den større appetit sig hurtigt på sidebenene.

Sådan opnår du den gode søvn

Søvnritualer er en stor del af netop dette. At gå i seng og stå op på samme tid (næsten) hver dag gør, at din krop finder en rytme, og denne rytme vil bidrage til, at du falder nemmere i søvn om aftenen og er mere udhvilet om morgenen. Ligeledes bør du forsøge at undgå at se for meget fjernsyn, bruge mobiltelefonen eller andre elektroniske apparater med en lysende skærm, da disse udsender blåt lys, som kan forstyrre din søvn. En god idé til dit søvnritual kan også være 15 minutters frisk luft inden sengetid, et varmt bad, en kop beroligende te eller lidt god musik. Det handler om at finde det, der gør dig godt.

Så hvis du efter at have læst denne artikel føler en indædt lyst til at begrave hovedet i dynen og puderne, så bearbejder vi dig bestemt ikke, for hvem skulle have troet, at søvn skulle kunne medføre så mange sundhedsfremmende effekter. Med andre ord er det måske værd at overveje, næste gang du sidder oppe til langt ude på aftenen, selvom det er en hverdag, om du måske skulle gribe en skive rugbrød med pålæg og komme tidligt i seng. For ikke nok med at søvn gavner helbredet, så gavner det også humøret, og mon ikke også at dine kollegaer vil sætte pris på, at du er frisk og veludhvilet, når du møder ind på jobbet.

Og hvis du ikke allerede har den perfekte pude, så er det måske på tide at få den købt…

Lad pudejagten begynde

Vi håber, at du er blevet klogere på valg af den bedste hovedpude til netop dit behov og din nattesøvn. Som du måske har fornemmet, så er der enormt mange faktorer, der spiller ind, og det kan derfor godt betale sig at bruge god tid på at finde det helt rigtige til dig. En god hovedpude holder desuden i mange år, og plejer du den med udluftning og vask i ny og næ, så holder den endnu længere.

En god nattesøvn er ikke noget, man skal kimse af, og vælger du at investere i en ny bedste ven til din seng, så vil du med stor sandsynlighed ikke fortryde det. Så kom ud og kig efter en ny hovedpude, hvis du vil give dig selv det bedste. God hovedpudejagt!

ANDRE POPULÆRE GUIDES